To σχέδιο 18+18 (Στράτευση στα 18-Θητεια 18 μηνών)

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Του Μάνου Μαστοράκου*

Συνοπτική εξέταση μιας ορθολογικής προτάσεως για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων επανδρώσεως κι εκπαιδεύσεως που ταλανίζουν τον Ελληνικό Στρατό, εξαιτίας της μικροπολιτικής νοοτροπίας της πολιτικής ηγεσίας.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2010 ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ανεκοίνωσε μία σειρά επώδυνων οικονομικών μέτρων στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητος. Υποτίθεται, και σε αυτό συμφωνεί και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολιτεύσεως, ότι η χώρα αντιμετωπίζει οικτρή οικονομική κατάσταση και ως εκ τούτου χρειάζονται τολμηρά και εν πολλοίς σκληρά μέτρα σε όλους τους τομείς, για να αποφευχθεί μία πιθανολογουμένη πτώχευση.
Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε προσέγγιση σε μία πλευρά του οικονομικού ζητήματος της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνοντας μία σημαντική περικοπή δαπανών αλλά ταυτοχρόνως και εξάλειψη του χρονίου προβλήματος υποεπανδρώσεως των μονάδων, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην αδυναμία εκτελέσεως της αποστολής τους.

Το 2005 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων είχε καταρτίσει μία μελέτη για την Μεγάλη Στρατηγική Αναδιάταξη, εξετάζοντας τον επιχειρησιακό ρόλο των εφέδρων σε περίοδο ειρήνης και πολέμου (συντακτική ομάδα ο Δημ. Δήμου Αντιστράτηγος ε.α, ο έφεδρος Ταγματάρχης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλ. Κόντος και ο εφέδρος Ανθυπολοχαγός Εμ. Μαστοράκος). Ένα από τα κύρια θέματα της μελέτης ήταν το κατά πόσον είναι λειτουργικός ο θεσμός των ΕΠΟΠ στην σχέση κόστους/αποτελέσματος.

Είναι γεγονός, ότι ο θεσμός αυτός όπως και των ΕΜΘ, των ΕΦΥΕΣ, των ΟΒΑ κλπ., δεν ήταν παρά απεγνωσμένες, βεβιασμένες και εν τέλει αναποτελεσματικές απόπειρες να διατηρηθεί το αξιόμαχον του στρατεύματος, ύστερα από τις ακατανόητες μειώσεις της στρατιωτικής θητείας. Επίσης, και εδώ προφανώς υπάρχει και η μερική ευθύνη των στελεχών, έγινε προσπάθεια αντιγραφής του αμερικανικού υποδείγματος, που έχει καθιερώσει εδώ και δεκαετίες τον πλήρως επαγγελματικό στρατό. Η σχετική ευθύνη εντοπίζεται στο γεγονός ότι έγινε κατάχρηση της ανάγκης όντως υπάρξεως επαγγελματιών για χειρισμό διαφόρων περιπλόκων οπλικών συστημάτων, με πρόσληψη ΕΠΟΠ για καθήκοντα ακόμα και τυφεκιοφόρων, πολυβολητών, ολμιστών, οδηγών κ.ο.κ., ενθαρρύνοντας έτσι την εκάστοτε πολιτική ηγεσία στο να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της επανδρώσεως των μονάδων με νέες προσλήψεις και πρόβλεψη οροφής 40.000 ΕΠΟΠ. Βεβαίως, ούτε η λειτουργία του τυφεκίου, του πολυβόλου ή του όλμου έχουν διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό από τα χρησιμοποιούμενα όπλα τουλάχιστον του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να μιλά κανείς για κάποιο τεχνολογικό χάσμα που απαιτεί επαγγελματία οπλίτη. Τότε, ο απλός στρατεύσιμος είτε ήταν ορεσίβιος, είτε αγρότης στα πεδινά, είτε υπάλληλος στην πόλη, ανταποκρίθηκε πλήρως στα καθήκοντά του για να περιορισθούμε μόνο στον Ελληνικό Στρατό. Το ίδιο επιβάλλεται να γίνει και σήμερα εάν υπάρξουν δύο βασικοί παράγοντες: επαρκής χρόνος εκπαιδεύσεως και επαρκές προσωπικό.

Η απαράδεκτη μικροκομματική αντίληψη ώθησε χρόνια τώρα σε αλλεπάλληλες μειώσεις της θητείας, θεωρώντας αυτό το μέτρο ως δήθεν κοινωνική παροχή και ευελπιστώντας στην προσπόριση ψήφων. Όποιος, ωστόσο, έχει στοιχειωδώς εκπληρώσει την στρατιωτική θητεία του, γνωρίζει άριστα ότι κανένας στρατιώτης δεν άλλαξε την πρόθεση ψήφου του από μία προγραμματιζομένη μείωση της θητείας. Η πρόθεση ψήφου βασίζεται σε οικογενειακή παράδοση για τους περισσοτέρους ή σε ατομική πολιτική -φιλοσοφική θέση για κάποιους άλλους κι’ όχι στην περικοπή κάποιων μηνών της θητείας.

Η παρουσίαση της μειώσεως της θητείας ως κοινωνικού μέτρου έχει τελικά εμπεδώσει στην κοινή γνώμη αλλά και ειδικότερα στους νέους, ότι η εκτέλεση της θητείας αποτελεί μία επαχθή κατάσταση, την οποία η ίδια η Πολιτεία προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει. Έτσι, ο καθένας αποβλέπει στην εξασφάλιση μίας αναβολής εν αναμονή μίας εισέτι μικροτέρας θητείας στο μέλλον.

Το παράδοξο σε αυτήν την κατάσταση είναι, ότι πέρα από την προσωρινή «ανακούφιση» για την μείωση της θητείας, αυτή η ίδια κοινή γνώμη αισθάνεται ανησυχία από την διαπιστουμένη υποσυνείδητα ουσιαστική έλλειψη ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποία μεταφέρουν στα σπίτια τους οι ίδιοι «ευεργετούμενοι» στρατεύσιμοι καθώς αντιλαμβάνονται την πενιχρή εκπαίδευσή τους και βλέπουν τα στρατόπεδά τους άδεια από προσωπικό.
Αυτό είναι ένα ακόμη τυπικό δείγμα της νεοελληνικής παρανοίας που μαστίζει την κοινωνία μας αφού καλοδέχεται ένα μέτρο και την ίδια στιγμή διαπιστώνει έντρομη τις συνέπειές του. Την ευθύνη όμως φέρει ακεραία η εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας, η οποία εν γνώσει της αποδυναμώνει το στράτευμα αλλά σε περιπτώσεις κρίσεων όπως π.χ. στα Ίμια, βλέποντας την αδυναμία αντιδράσεως για την οποία η ίδια και η προηγουμένη κυβέρνηση ευθύνονται, προφασίζεται την ανετοιμότητα του στρατεύματος, λες κι’ αυτό ενεργεί αυτοβούλως κι’ όχι αυστηρά βάσει των κυβερνητικών οδηγιών.

Τελικά, αυτοί που αναλαμβάνουν την κρίσιμη θέση του υπουργού Εθνικής Αμύνης έχουν καμμία σχέση με το αντικείμενο ή απλώς θεωρούν ότι αυτή αποτελεί κυβερνητικό αξίωμα χωρίς πολιτική φθορά, προσποριζόμενοι παράλληλα για την προσωπική τους ματαιοδοξία όλες εκείνες τις τιμές που προβλέπει το στρατιωτικό πρωτόκολλο; Τουλάχιστον, γιατί δεν προσπαθούν να αντιληφθούν όχι τεχνολογικές λεπτομέρειες αλλά τις βασικές αρχές και απαιτήσεις του χώρου αυτού, που είναι θεμελιώδες εργαλείο ασκήσεως της εξωτερικής πολιτικής;

Η μη στράτευση στα 18, όπως ακριβώς συμβαίνει στο άλλο Ελληνικό κράτος, στην Κύπρο, δημιουργεί αυτό το ρεύμα των αναβολών ούτως ώστε να μην εισέρχεται στο στράτευμα παρά ένα μονάχα κλάσμα της ετησίας κλάσεως. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία προ δεκαετίας για την κλάση του 1999, όπως δημοσιεύθηκαν στην Λευκή Βίβλο του ΥΠΕΘΑ το έτος 2000:
Από 77.459 κληθέντες προς κατάταξη κατετάγησαν μονάχα 26.981 (!) ήτοι το 34,84%.
Οι διαρροές ήσαν οι εξής:
Αναβολές λόγω σπουδών: 20.146, ποσοστό 26%.
Αναβολές λόγω υγείας & υπηρετούντος αδελφού: 3.017, ποσοστό 3,9%.
Μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού: 2.915, ποσοστό 3,76%.
Συμμετοχή σε Πανελλήνιες Εξετάσεις: 6.320, ποσοστό 8,16%.
Μέσες Τεχν. Σχολές -ΙΕΚ κ.λπ.: 12.421, ποσοστό 16,03%.
Ακατάλληλοι Ι5: 1.182, ποσοστό 1,53%.
Αναζητούμενοι-Ανυπότακτοι: 2.107, ποσοστό 2,72%.
Άλλες κατηγορίες: 2.370, ποσοστό 3,06%.
Από την παραπάνω στατιστική διαπιστώνουμε ότι οι πραγματικά δικαιολογούμενες διαρροές ανέρχονται, στρογγυλοποιημένα, σε 10% περίπου από αναβολές λόγω υγείας (3,9%), ακαταλληλότητος (1,53%) και άλλων κατηγοριών (3,06%). Όσον αφορά στους μονίμους κατοίκους εξωτερικού, ας γνωρίζουν ότι η απόκτηση ελληνικής υπηκοότητος δεν δίνει μόνον δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Τούτο γιατί σαφώς δίδεται η δυνατότητα εγγραφής άνευ εξετάσεων σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, καθώς και η απόκτηση ενός διαβατηρίου της ΕΕ γι’ αυτούς τουλάχιστον που κατοικούν στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και αλλαχού, συν τα όποια άλλα ευεργετήματα αλλά δεν πρέπει να λησμονείται η υποχρέωση της στρατεύσεως για την υπεράσπιση της χώρας. Συνεπώς, σε μία ευνομούμενη Δημοκρατία, η απόκτηση της ιθαγενείας και των όποιων ευεργετημάτων της θα υπέχει και την υποχρέωση στρατεύσεως την προβλεπομένη χρονική περίοδο, διαφορετικά θα πρέπει να οδηγεί στην απώλεια της ιθαγενείας.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες (αναβολές λόγω σπουδών, ανυπότακτοι κ.λπ.) εξαλείφονται στην περίπτωση που θεσμοθετηθεί στράτευση στα 18.

Στράτευση στα 18


Εδώ και πάλι είναι ακεραία η ευθύνη των πολιτικών κομμάτων, των οποίων οι νεολαίες, ανύπαρκτες επί της ουσίας αλλά καλολαδωμένες για διεκδίκηση κλαδικών πια δικαιωμάτων, αρθρώνουν μία μονολιθική άρνηση στο μέτρο στρατεύσεως στα 18. Αγνοούν χάριν πολιτικών δοξασιών, που υποκρύπτουν μόνο την διάθεση για 4ετή τεμπελιά και καλοπέραση, όπως έχουν ταυτιστεί οι σπουδές στο μυαλό των υποψηφίων φοιτητών, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα για την ακεραιότητά της. Μέσα στην παραζάλη του φοιτητικού ξεσαλώματος, ει δυνατόν μακριά από το σπίτι (!), αδυνατούν να αντιληφθούν πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους εαυτούς τους, ότι ο νέος εκπληρώνοντας πρώτα την θητεία του κι’ ολοκληρώνοντας κατόπιν τις σπουδές του, στα 22-23 χρόνια του, είναι έτοιμος να αποκατασταθεί επαγγελματικά και όχι όπως σήμερα μετά τις σπουδές, στην ίδια ηλικία βαριεστημένος και νωχελικός, να έχει επιπλέον το βάρος της θητείας αναβάλλοντας για το μέλλον την επαγγελματική του τακτοποίηση.

Ο γράφων, κατά την διάρκεια των σπουδών του, είχε φίλους φοιτητές Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι είχαν τελειώσει 24μηνη στρατιωτική θητεία αφού προηγουμένως είχαν κατοχυρώσει, με εξετάσεις όπως και στην Ελλάδα, τις θέσεις τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όταν δε ο γράφων και όλοι οι υπόλοιποι Ελλαδίτες, ως πτυχιούχοι πλέον πήραμε την οδό για τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως για μία θητεία επίσης 24 ή 28 μηνών για τους Δοκίμους, αυτοί επέστρεφαν στην Μεγαλόνησο, βρίσκοντας σύντομα απασχόληση ενώ εξίσου σύντομα κάποιοι από αυτούς παντρεύθηκαν, τακτοποιώντας συνολικά την ζωή τους. Τότε, πολλοί κατάλαβαν την αξία του ευεργετικού αυτού μέτρου που ισχύει στην Κύπρο.

Όταν είναι κάποιος σε ηλικία 18 ετών είναι ακόμη γεμάτος ενέργεια και ζωτικότητα από την περίοδο της εφηβείας. Διψάει, ακόμη για ιδεαλισμό, για να δώσει περιεχόμενο και προοπτική στην ζωή του, επομένως με μία σωστή διάπλαση από τα στελέχη, θα αποδώσει με ανάλογη διάθεση κι’ ενδιαφέρον. Στα 23 ή 24 χρόνια του, όταν έχει μεσολαβήσει σειρά ετών σωματικής μαλθακότητος και λοιπών παρακμιακών συνηθειών, με τον ιδεαλισμό του σκοτωμένο από τις κομματικές μυλόπετρες του εθνομηδενισμού και της απαξίας που κυριαρχούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, του είναι πολύ δύσκολο να μεταπέσει σε ένα κλίμα εγρηγόρσεως κι’ εντατικών ρυθμών. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που όλοι βλέπουν την θητεία σαν αγγαρεία. Αυτός επίσης είναι και ο βασικός λόγος που οι γνωστοί κύκλοι θέλουν την στράτευση μετά τις σπουδές, προκειμένου να απαξιώνεται στα μάτια των νέων εσαεί η θητεία, μέχρι την επιθυμητή οριστική κατάργησή της.

Βεβαίως, σε μία υγιή Πολιτεία σημασία δεν έχει τι λένε οι πολιτικές νεολαίες. Αν δεν κάνουμε λάθος, ο λαός ψηφίζει πολιτικούς ηγέτες με μία άλφα ηλικία κι’ όχι μειράκια που έχουν μάθει απέξω κι’ επαναλαμβάνουν σαν κασσέτα πολιτικά τσιτάτα. Από την αρχαία εποχή έως σήμερα, τις τύχες ενός έθνους καθορίζουν οι μεγαλύτεροι ηλικιακά, που διαθέτουν την πείρα της ζωής αλλά και την γνώση για να χαράξουν τις συντεταγμένες. Στην Δημοκρατία μας όμως, τα παιδάκια, που οργανώνουν όλον τον χρόνο πάρτι σε κλαμπ κι’ εξορμήσεις στην Μύκονο, πετάγονται σαν υστερικά κάθε φορά που έρχεται εκ των πραγμάτων δειλά το θέμα της στρατεύσεως στα 18. Εκεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία αμέσως οπισθοχωρεί για να μην διαταραχθεί δήθεν η ηρεμία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε αυτούς τους ναούς του ελληνικού πνεύματος. Εδώ υπάρχει τάχα η ευαισθησία και η ανησυχία; Σε ποιά χώρα του κόσμου αν όχι εδώ, διαφυλάσσεται ως κόρην οφθαλμού η παγκόσμια πρωτοτυπία του πανεπιστημιακού ασύλου με την οποία καλύπτονται οι συμμορίες των καταστροφέων που ρημάζουν τις Σχολές συστηματικά χρόνια τώρα; Σε ποιά χώρα του κόσμου καθιερώθηκε η επιλογή καθηγητών και πρυτάνεων και από τους φοιτητές, διαβρώνοντας έτσι κάθε έννοια αξιοκρατίας και μετατρέποντας τον πανεπιστημιακό χώρο σε χώρο υπόγειων ανταποδοτικών συναλλαγών μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων; Για να μην επεκταθούμε άλλο, όλα λειτουργούν θαυμάσια στα τριτοκοσμικά εκπαιδευτικά μας ιδρύματα και η στράτευση στα 18 θα προκαλούσε αναστάτωση;

Το άλλο θέμα που μπορεί να προκύψει, είναι μήπως μία στράτευση στα 18 στερήσει την δυνατότητα σπουδών από έναν νέο. Κατ’ αρχήν, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω και όπως ισχύει στην Κύπρο, κάποιος μπορεί να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις και αφού εξασφαλίσει την θέση του σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και να αρχίσει τις σπουδές του κατόπιν. Το εάν θα μπορέσει να εισαχθεί κάπου με την πρώτη φορά ή θα χρειασθεί να δώσει και τον επόμενο χρόνο δεν ευσταθεί ως επιχείρημα διότι με 11.000 μόρια που απαιτούνται από κάποιες Σχολές ακόμη και οι εντελώς μέτριοι μαθητές, αυτοί που κάποτε ούτε που θα διενοούντο την είσοδό τους σε κάποιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα, έχουν πολλές πιθανότητες να τα καταφέρουν. Σήμερα πια, με την ελαστικότητα που υπάρχει, μονάχα κάποιος που δεν θέλει δεν μπαίνει σε μια Σχολή.

Τέλος, το πολυσυζητημένο θέμα της υπογεννητικότητος είναι προφάσεις εν αμαρτίαις γιατί είναι απαράδεκτο για έναν λαό σχεδόν 11.000.000 να μην μπορεί να διατηρεί ένα επαρκές σε μέγεθος κι’ αξιόμαχο στράτευμα. Το Ισραήλ π.χ. με το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδος συντηρεί μία πανίσχυρη πολεμική μηχανή. Ξέχωρα βεβαίως από τις ιδιαιτερότητες αυτού του κράτους καθώς και τις οικονομικές δυνάμεις που το στηρίζουν, η θητεία είναι 36 μήνες για τους άνδρες και 12 μήνες για τις γυναίκες και φυσικά δεν τίθεται προς συζήτηση με τις πολιτικές νεολαίες ούτε κι’ αμφισβητείται η αναγκαιότητά της, διότι υπάρχει η εθνική ανάγκη της επιβιώσεως λόγω υπαρκτών κινδύνων. Ανάλογοι κίνδυνοι υπάρχουν και για την Ελλάδα μόνο που η πολιτική τύφλωση και ο μικροκομματισμός ροκανίζουν τα θεμέλια της χώρας.

Κατάσταση με το ισχύον σύστημα


Ας δούμε λοιπόν με τα διατιθέμενα, κατά προσέγγιση, στοιχεία και με την αριθμητική διάστασή του την θεώρηση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ισχύουσα σήμερα οροφή του στρατεύματος στον Στρατό Ξηράς έχει ορισθεί στις 93.500 άνδρες. Αυτήν την στιγμή σύμφωνα με τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία και την αναλυτική κατάσταση για τα μόνιμα στελέχη, τουλάχιστον από την Λευκή Βίβλο του 2000, υποτίθεται ότι διατίθενται:
Αξιωματικοί 11.000.
Ανθυπ.-Υπαξ. 6.700.
ΕΠΟΠ 17.500.
ΕΜΘ 5.000 (εκτίμηση)
Σπουδαστές Στρατιωτικών Σχολών 3.200
Στρατεύσιμοι 40.000
Σύνολον 83.400
Αμέσως λοιπόν, διαπιστώνεται μία έλλειψη 10.000 ανδρών εάν υπολογίσουμε μία θητεία 12 μηνών. Η περικοπή της θητείας στους 9 μήνες διογκώνει ακόμη περισσότερο αυτήν την έλλειψη, η οποία μεγενθύνεται επιπλέον εάν υπολογισθεί η δικαιολογημένη απαίτηση των επιτελών για αύξηση του Στρατού Ξηράς σε 103.500 άνδρες. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον και αυτά τα στοιχεία είναι ακριβή. Ο αριθμός εν προκειμένω των στρατευσίμων μάλλον είναι παραφουσκωμένος, όταν είναι διαπιστωμένο ότι μόνο το 35% από κάθε κλάση κατατάσσεται. Επομένως, το 2010 από 57.000 προς κατάταξη μονάχα περί οι 20.000 λογικά θα καταταγούν. Αν υποθέσουμε ότι κατατάσσονται και οι εξ αναβολής που έχουν περατώσει τις σπουδές τους, και πάλι ο αριθμός των 40.000 είναι αισιόδοξος γιατί η προσέλευση των στρατευσίμων αυτής της κατηγορίας είναι ακανόνιστη, ανάλογα με τον χρόνο αποφοιτήσεως αλλά και γιατί αρκετοί ή συνεχίζουν με μεταπτυχιακά στο εξωτερικό ή με διάφορα τεχνάσματα μεταπίπτουν στην κατηγορία των ανυποτάκτων, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Επομένως τα στοιχεία που δίδονται στην δημοσιότητα από το ΥΠΕΘΑ ελέγχονται ως αναληθή και η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από πλευράς προσωπικού.

Η λύση και το κόστος των ΕΠΟΠ


Έχουμε λοιπόν δύο αντίρροπες τάσεις, την μία με την περαιτέρω μείωση της θητείας άρα και των στρατευσίμων και την άλλη με την απαίτηση για αύξηση της δυνάμεως. Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα; Η εύκολη απάντηση είναι, βεβαίως, πρόσληψη και άλλων ΕΠΟΠ. Αυτό ωστόσο μέχρι χθες, διότι οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες επιβάλλουν πάγωμα των προσλήψεων στον Δημόσιο τομέα, επομένως και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οπότε το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει. Πριν προταθεί η αντιμετώπισή του ας δούμε και το κόστος αυτών των ΕΠΟΠ.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στον Στρατό Ξηράς υπηρετούν 17.500 με πρόβλεψη προσλήψεως αυτό το διάστημα άλλων 2.000, στο Πολεμικό Ναυτικό 2.400 και στην Πολεμική Αεροπορία 2.900, ήτοι συνολικά 24.800 άνδρες και γυναίκες. Στους ΕΠΟΠ θα προσθέσουμε και τους ΕΜΘ, οι οποίοι μονίμως παραβλέπονται στις σχετικές αναλύσεις αν και υφίστανται ως δύναμη. Στην σχετική ανάλυση της Λευκής Βίβλου, το 1999 αριθμούσαν 4.981 στον Στρατό Ξηράς, 1.790 στο Πολεμικό Ναυτικό και 1.213 στην Πολεμική Αεροπορία, συνολικά δηλαδή 7.984 άνδρες. Σήμερα 10 χρόνια μετά, επειδή δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, ας υποθέσουμε ότι εξακολουθούν να παραμένουν και στους τρεις Κλάδους περί τους 5.000, προφανώς ύστερα από φυσιολογικές απομακρύνσεις. Επομένως, το σύνολο των επαγγελματιών στρατιωτικών, που δεν προέρχεται από τις Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέρχεται σε περίπου 30.000 άνδρες και γυναίκες.

Τί κοστίζει σε γενικές γραμμές το προσωπικό αυτό; Ο μηνιαίος μισθός ενός πρωτοπροσλαμβανομένου ανέρχεται στα 1.000 €, που με τα επιδόματα υπολογίζεται περίπου στα 1.300 €. Αυτό σημαίνει 30.000 επαγγελματίες x 1.300 € μηνιαίως x 14 μισθούς ετησίως = 546.000.000 € ετησίως, τουλάχιστον, διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο υπολογισμός έχει βασισθεί στον αρχικό μισθό ενώ η πληθώρα των ΕΠΟΠ και ΕΜΘ έχει προσληφθεί αρκετά χρόνια πριν οπότε και οι αποδοχές των περισσοτέρων είναι αυξημένες. Για τον Στρατό Ξηράς ειδικότερα, υπολογίζοντας 24.000 ΕΠΟΠ και ΕΜΘ, η δαπάνη χονδρικά ανέρχεται σε 24.000 x 1.300 x 14= 436.000.000€ ετησίως.

Το κόστος των στρατεύσιμων 18 μήνων


Η υπολογιζομένη κλάση του έτους 2010 αποδίδει περί τους 57.000 στρατευσίμους. Από αυτούς εάν αφαιρεθεί το ποσοστό 10% περίπου (5.700 άνδρες) που αφορά στις παραπάνω δικαιολογημένες διαρροές, απομένουν 51.300 στρατεύσιμοι με 12μηνη θητεία. Είναι εμφανές όμως ότι ούτε αυτός ο αριθμός επαρκεί. Χρειάζεται λοιπόν αύξηση της θητείας στους 18 μήνες, που γενικά κρίνεται ως επαρκές διάστημα για την εκπαίδευση του στρατευσίμου αλλά και δεν οδηγεί ακόμη στην ανία και αδιαφορία. Το εύρος αυτής της θητείας με τους ίδιους υπολογισμούς θα αποδώσει συνολικά περίπου 77.000 στρατευσίμους (51.300 για 12μηνο+25.60­0 επιπλέον 6μήνου) και για τους τρεις Κλάδους. Όλοι αυτοί, αμειβόμενοι με 8,5 € μηνιαίως, κοστίζουν συνολικά 77.000 x 8,5 € x 12 μήνες = 7.854.000 € ανά έτος. Ειδικότερα για τον Στρατό Ξηράς θα υπολογίσουμε 63.000 στρατευσίμους, αφού από τον αριθμό των αρχικών 77.000 θα αφαιρεθούν περί τις 14.000 συνολικά για να αποδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με τις ανάγκες των δύο αυτών Κλάδων, όπως φαίνονται στην αναλυτική κατάσταση του 1999. Δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω με τους δύο αυτούς Κλάδους αλλά είναι εντελώς ατυχής η απόφαση για κατάργηση της θητείας σε αυτόύς και φυσικά εντελώς αντιοικονομική η αναπλήρωσή τους με ΕΠΟΠ.

Αυτοί οι 63.000 στρατεύσιμοι του Στρατού Ξηράς κοστίζουν συνολικά ετησίως περί τα 6.426.000 €, αποκλειστικά όσον αφορά στην οπωσδήποτε χαμηλότατη αμοιβή τους. Για τα έξοδα διατροφής, αν και υπάρχει ένα ενδεικτικό κόστος 3,5 € ανά στρατεύσιμο σε ημερησία βάση, δεν μπορεί να γίνει ακριβής υπολογισμός. Ένας λόγος είναι ότι δεν παραμένουν όλοι οι άνδρες κάθε ημέρα στην μονάδα αλλά κατά μεγάλο μέρος εξέρχονται ως εξοδούχοι, οπότε μειώνεται σημαντικά και το κόστος διατροφής. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι και οι ΕΠΟΠ διατρέφονται εν μέρει στην μονάδα τους, κατά συνέπεια το κόστος για την περίπτωσή τους επίσης ανεβαίνει απροσδιόριστα. Το ίδιο ισχύει και για την ένδυση αφού και οι δύο κατηγορίες, στρατεύσιμοι και ΕΠΟΠ, λαμβάνουν τον ιματισμό και εξάρτυσή τους από την Υπηρεσία, άρα δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Ο κυριότερος όμως λόγος είναι ότι το ελληνικό κράτος πριν την καθιέρωση του θεσμού των ΕΠΟΠ καθώς και των λοιπών παρεμφερών κατηγοριών (ΕΜΘ, ΟΒΑ, ΕΦΥΕΣ), συντηρούσε ένα μεγαλύτερο σε αριθμό στράτευμα, αποτελούμενο από απλούς στρατευσίμους, με τις όποιες δαπάνες σε διατροφή και ιματισμό, χωρίς το κόστος να έχει εκτιναχθεί στο σημερινό ύψος λόγω των ανελαστικών δαπανών σε μισθοδοσία, που έχει επιφέρει η εισαγωγή στο στράτευμα των ΕΠΟΠ.

Κάλυψη της οροφής


Θα εξετάσουμε τώρα εάν, με την στράτευση στα 18 και με 18μηνη θητεία, είναι δυνατή η κάλυψη της οροφής του Στρατού Ξηράς των 93.500 ανδρών, υπολογίζοντας και την απαίτηση Του ΓΕΣ για 103.500 άνδρες. Έχοντας πάντα υπόψη την αναλυτική κατάσταση του 1999 και με δεδομένο ότι ο αριθμός των μονίμων στελεχών παραμένει πάντα ο ίδιος, έχουμε:
Αξιωματικοί 11.000
Ανθυπ.-Υπαξ. 6.700
Σπουδ. Στρ. Σχ. 3.200
Στρατεύσιμοι 63.000
Σύνολον 83.900
Όπως διαπιστώνουμε, ο αριθμός αν και έχει οπωσδήποτε ανέβει σημαντικότατα, χωρίς τους ΕΠΟΠ, υπολείπεται και πάλι της επιδιωκομένης οροφής κατά περίπου 10.000 άνδρες. Το κενό αυτό μπορεί να καλυφθεί με την μονιμοποίηση του 1/3 περίπου των υπηρετούντων ΕΠΟΠ. Δεν ομιλούμε για γυναίκες ΕΠΟΠ διότι εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη κατηγορία πέρα από μία ερωτική αύρα που έφερε στα στρατόπεδα, δεν προσφέρει κάποια αξιόλογη ένοπλη υπηρεσία. Δεν είναι τυχαίο ότι για να εμποδισθεί η αθρώα είσοδος των γυναικών στο στράτευμα, καθιερώθηκαν και αυξημένες απαιτήσεις στα αθλητικά αγωνίσματα. Αυτήν την στιγμή στον Στρατό Ξηράς ο αριθμός των γυναικών ΕΠΟΠ ανέρχεται στο 1/3 του συνόλου, δηλαδή περίπου στις 6.000!

Με πρόταση των διοικητών των μονάδων, θα επιλεγούν εκείνοι οι ΕΠΟΠ που έχουν αποδείξει με την έως τώρα απόδοσή τους, την διάθεση προσφοράς στο στράτευμα καθώς και τις διοικητικές τους ικανότητες. Οι άνδρες αυτοί, ήδη φέρουν βαθμούς υπαξιωματικών, επομένως με την μονιμοποίησή τους θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία για την περαιτέρω εξέλιξή τους. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να οργανωθεί γι’ αυτούς ένα πολύ συνεπτυγμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πρότυπα της ΣΜΥ. Είναι δεδομένο ότι αυτοί οι άνδρες έχουν την εμπειρία από την ζωή των μονάδων, έχουν την εμπειρία ασκήσεων, διοικήσεως κ.λπ., επομένως δεν χρειάζονται όλον εκείνο τον εκπαιδευτικό κύκλο που απαιτείται για έναν νέο υποψήφιο υπαξιωματικό, που κατατάσσεται στην ΣΜΥ αμέσως μετά τα μαθητικά θρανία. Όπως ακριβώς κατά την διάρκεια πολεμικής περιόδου, άνδρες από την πρώτη γραμμή που έχουν διακριθεί, έχουν την δυνατότητα ιεραρχικής ανόδου μέσα από συνεπτυγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα Παραγωγικών Σχολών, το ίδιο ακριβώς θα προβλεφθεί και για τους υπό μονιμοποίηση ΕΠΟΠ. Ανάγκες για χειρισμό πολυπλόκων οπλικών συστημάτων υπάρχουν καθώς και για ορισμένες άλλες ειδικότητες και ασφαλώς δεν πρέπει να χαθεί ένας σεβαστός αριθμός εμπείρων και αξίων ανδρών. Όσον αφορά στο μέλλον, ο θεσμός αυτός πρέπει να διακοπεί γιατί όπως έχει πλέον αποδειχθεί είναι εξαιρετικά αντιοικονομικός για τα δεδομένα της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει καμμία απολύτως περαιτέρω πρόσληψη, καμμία ανανέωση συμβάσεων μετά την οριστική επιλογή εκείνων των ανδρών προς μονιμοποίηση. Υποθέτουμε δε ότι μελλοντικά η ΣΜΥ προφανώς θα πρέπει να επαυξήσει τον αριθμό των εισακτέων της.

Η δαπάνη αυτών των 10.000 περίπου ΕΠΟΠ προσδιορίζεται στο 1/3 της σημερινής συνολικής δαπάνης για την κατηγορία αυτήν, ήτοι σε 182.000.000 €,οπότε προκύπτει εξοικονόμηση 364.000.000 € ετησίως από μισθούς. Με μέρος αυτού του εξοικονομουμένου ποσού θα ήταν δυνατή η μερική βελτίωση των αποδοχών των μονίμων στελεχών.

Με την προσθήκη και αυτού του αριθμού (83.900 + 10.000 = 93.900 περίπου) η υφισταμένη οροφή του Στρατού Ξηράς καλύπτεται. Απομένει βεβαίως η πολλάκις αναφερθείσα απαίτηση για επαύξηση της οροφής στους 103.500 άνδρες. Εδώ, χωρίς επιπλέον αύξηση της θητείας, μάλλον δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο χωρίς την χρησιμοποίηση της εφεδρείας.

Συστηματική επανεκπαίδευση της Εφεδρείας


Για να κατανοηθεί η αξία της τακτικής επανεκπαιδεύσεως της εφεδρείας θα εξετασθούν εν τάχει τα παραδείγματα δύο ξένων στρατών, που αποτελούν, με τις ιδιαιτερότητές τους διεθνή πρότυπα.
Ο πρώτος εξ αυτών είναι ο Ισραηλινός, ο οποίος ως γνωστόν εδώ και περίπου 50 χρόνια έχει παραμείνει αήττητος, συντρίβοντας στο πεδίο της μάχης τους Άραβες αντιπάλους του. Ο στρατός αυτός εξακολουθεί να αποτελείται από κληρωτούς, χωρίς ποτέ να αντιμετωπισθεί η προοπτική επαγγελματοποιήσεως του, ακριβώς διότι όπως είναι οργανωμένος και εκπαιδευμένος είναι άκρως αποτελεσματικός. Τελευταίο παράδειγμα η πρόσφατη εισβολή στον Λίβανο κατά της Χεζμπολά, που πραγματοποιήθηκε από ανακληθέντες εφέδρους και μάλιστα σε κυλιόμενη βάση. Ο Ελληνικός Στρατός ούτε θα διενοείτο κάτι ανάλογο. Εδώ ακόμη και σε ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό, οι μικρές μονάδες που συμμετέχουν αποτελούνται από μόνιμα στελέχη ή ΕΠΟΠ ακριβώς από την επίγνωση της αδυναμίας των στρατευσίμων να ανταποκριθούν σε βασικά καθήκοντα. Κάποτε όμως, όπως το 1919, ένα ολόκληρο Σώμα Στρατού αποτελούμενο από εφέδρους κι’ όχι κάποιο μικροσκοπικό τάγμα επαγγελματιών, εξεστράτευσε στην Ουκρανία και είχε θαυμάσια πολεμική απόδοση. Κάποτε…
Παραδείγματα σαν τα παραπάνω δείχνουν ότι εάν ο κληρωτός εκπαιδευθεί σωστά και καθοδηγηθεί ηθικά, θα αποδώσει στο πεδίο της μάχης, κοστίζοντας ασυγκρίτως λιγότερα από έναν βαριεστημένο και με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία επαγγελματία. Ο Ισραηλινός στρατός λοιπόν, έχοντας λόγω του μικρού πληθυσμού της χώρας, 36 μηνών θητεία, καλεί τους εφέδρους του 2 εβδομάδες ετησίως για επανεκπαίδευση.

Ο άλλος στρατός που αποτελεί πόλο ενδιαφέροντος είναι ο Ελβετικός. Παρά το γεγονός ότι η Ελβετία είναι παραδοσιακά ουδέτερη χώρα και η ουδετερότητά της αυτή έχει γίνει σεβαστή από όλους τους εμπολέμους κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων Παγκοσμίων Πολέμων, για να μείνουμε στα πρόσφατα γεγονότα τουλάχιστον, εν τούτοις διατηρεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, έτοιμες να προασπίσουν αποτελεσματικά την ακεραιότητα της χώρας. Η ιδιομορφία των Ελβετών εφέδρων είναι ότι διατηρούν στην οικία τους τον οπλισμό τους εκτός του στρατιωτικού ιματισμού και λοιπών υλικών. Ο Ελβετός πολίτης - οπλίτης, μετά την στρατιωτική μεταρρύθμιση του 1995, καλείται μέχρις την ηλικία των 42 ετών, κάθε δύο χρόνια, για επανεκπαίδευση και για χρονικό διάστημα 20 ημερών κάθε φορά.

Το γεγονός αυτό και μόνο αποδεικνύει την αναγκαία συχνότητα επανεκπαιδεύσεως στην χώρα μας, που σαφώς δεν αποτελεί Ελβετία σε μία εύφλεκτη και ασταθή Χερσόνησο του Αίμου και με τον τουρκικό κίνδυνο διαρκώς να επικρέμαται. Κρίνοντας από τα δύο αυτά παραδείγματα, διαπιστώνουμε ότι είναι άκρως απαραίτητη η συνεχής επανεκπαίδευση του προσωπικού εάν όχι σε ετησία βάση τουλάχιστον σε χρονικό διάστημα μη υπερβαίνον τα δύο έτη. Η ελληνική πραγματικότητα φυσικά είναι θλιβερή και μόνο απογοήτευση για το ποιόν του στρατεύματος σε περίοδο κρίσεως μπορεί να προκαλέσει αφού η κλήση των εφέδρων για επανεκπαίδευση είναι αποσπασματική και λειψή ως μηδαμινή. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα ο νυν υπουργός Εθνικής Αμύνης ανεκοίνωσε την περικοπή κατά 30% της επανεκπαιδεύσεως των εφέδρων λόγω βεβαίως της οικονομικής κρίσεως που μαστίζει την χώρα. Επειδή και σε αυτόν τον τομέα το βαρέλι μοιάζει να μην έχει πάτο κι’ επειδή τέτοιου είδους προσωρινά μέτρα τείνουν να γίνουν μόνιμα, γι’ αυτό προτείνουμε ένα υπόδειγμα στρατού πολύ πιο οικονομικού άρα μέσα στο κυρίαρχο πνεύμα των ημερών αλλά και πιο ισχυρού από πλευράς αριθμών και εκπαιδεύσεως.
Η οροφή της ενεργού εφεδρείας δεν είναι γνωστή καθώς άλλες πηγές μιλούν για 340.000 κι’ άλλες για 253.000 άνδρες. Ως εκ τούτου θα προτείνουμε ένα γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα έπρεπε να οργανωθεί η επανεκπαίδευση των εφέδρων.

Δυνάμεις Καταδρομών


Λόγω των αυξημένων απαιτήσεων εν καιρώ κρίσεων - πολέμου από αυτές τις μονάδες, επιβάλλεται η ετησία επανεκπαίδευση των εφέδρων Καταδρομέων, Αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών, για συνεχές χρονικό διάστημα 10 εργασίμων ημερών, δηλαδή 2 εβδομάδες συνολικά, ως την ηλικία των 36 ετών για τους οπλίτες και ως τα προβλεπόμενα ηλικιακά όρια για τους εφέδρους αξιωματικούς αναλόγως του βαθμού τους. Οι υπολειπόμενοι στην επανεκπαίδευση θα διαγράφονται και θα αποδίδονται σε άλλα Όπλα και Σώματα. Οι ικανοί μετά το 36ο έτος της ηλικίας τους δεν θα αποδίδονται στις κοινές μονάδες πεζικού αλλά θα συγκροτούνται σε εφεδρικές μονάδες αμιγώς Καταδρομέων, Αλεξιπτωτιστών ή Πεζοναυτών, με δεδομένο ότι το προσωπικό αυτό έχει ήδη αναπτύξει από την διάρκεια της θητείας του ένα ιδιαίτερο πνεύμα μονάδος και ανάλογη μαχητικότητα και πειθαρχία. Οι μονάδες αυτές θα παρέχουν υποστήριξη στις ομοειδείς μονάδες και θα αναλαμβάνουν παρεμφερείς αποστολές ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας στα πλαίσια της Εθνοφυλακής.

Τεθωρακισμένα


Επειδή και το Όπλο αυτό στους συγχρόνους πολέμους αποτελεί πρωταρχικό μέσο για την διεξαγωγή του αγώνος, επιβάλλεται επίσης η ετησία επανεκπαίδευση του προσωπικού του για συνεχές χρονικό διάστημα 10 εργασίμων ημερών (2 εβδομάδες) ως την ηλικία των 42 ετών.

Λοιπά Όπλα και Σώματα

Επανεκπαίδευση του προσωπικού για συνεχές διάστημα 10 εργασίμων ημερών (2 εβδομάδες) κάθε 2 χρόνια ως την ηλικία των 42 ετών.

Έφεδροι Αξιωματικοί


Εκτός της τακτικής επανεκπαιδεύσεως πρέπει να υπάρξει σταδιακή επαναξιολόγηση και υποχρεωτική παρακολούθηση εκπαιδευτικών Σχολείων για τους επαρκώς αξιολογηθέντες από κοινού με τους μονίμους αξιωματικούς.

Κατανομή περιόδων επανεκπαιδεύσεως


Κατ’ αρχάς, από τις 52 εβδομάδες του έτους θα αφαιρεθούν οι 3 εβδομάδες των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, κατά τις οποίες και τα στελέχη παίρνουν εκ περιτροπής άδειες αλλά και είναι διάστημα αναψυχής και για το κοινωνικό σύνολο. Το ίδιο μία εβδομάδα την περίοδο του Πάσχα όπως και το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου επειδή είναι περίοδος διακοπών και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού απασχολείται με τα τουριστικά επαγγέλματα. Απομένουν λοιπόν 40 εβδομάδες, οι οποίες με βάση την επανεκπαίδευση διαρκείας 2 εβδομάδων, θα χωρισθούν σε 20 εκπαιδευτικές περιόδους στην διάρκεια του έτους.
Η επανεκπαίδευση των εφέδρων θα έχει την μορφή μίας μικρής αλλά πλήρους επανεισαγωγής στο στράτευμα. Υπ’ αυτήν την έννοια, η υπηρεσία τους θα περιλαμβάνει εκπαίδευση και ανανέωση των γνώσεων στα όπλα και τις τακτικές αλλά και την κανονική συμμετοχή στην ζωή της μονάδος με ισότιμη ανάληψη διαφόρων υπηρεσιών, καθηκόντων φρουράς κλπ., όπως ακριβώς και οι νεότεροι υπηρετούντες την θητεία τους συνάδελφοί τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθεί η μέχρι σήμερα παρατηρουμένη αδιαφορία και νωθρότητα των εφέδρων αφού, κατά κανόνα, μετά το μεσημέρι εγκαταλείπουν τα στρατόπεδα όπως το μόνιμο προσωπικό. Έτσι, θα επιτευχθεί η συντήρηση του στρατιωτικού πνεύματος στους εφέδρους και η συντήρηση της πνευματικής και ηθικής συνοχής των μονάδων, που αποτελούν πρωταρχικό στοιχείο με την άρτια εκπαίδευση για την αποτελεσματικότητα εν ώρα ανάγκης.
Λόγω της συνεχούς ροής εφέδρων στις μονάδες, θα πρέπει να καθιερωθεί το γερμανικό πρότυπο των Λόχων ή Ταγμάτων Εκπαιδεύσεως και Αναπληρώσεων σε Ταξιαρχίες και Μεραρχίες αντιστοίχως. Προφανώς, αυτές οι ίδιες υπομονάδες θα είναι υπεύθυνες για την εκπαίδευση και των νεοσυλλέκτων γιατί σε μικρότερους αριθμούς πραγματοποιείται ευλόγως πολύ καλύτερη εκπαίδευση παρά στα μεγάλα Κέντρα Εκπαιδεύσεως, τα οποία είναι εντελώς ξεπερασμένα.
Λόγω τώρα αυτής της συνεχούς ροής εφέδρων προς επανεκπαίδευση κατά την διάρκεια του έτους αλλά και της πλήρους όπως προαναφέρθηκε ενσωματώσεώς τους στις μονάδες, θα είναι δυνατή η κάλυψη της απαιτήσεως για αύξηση της οροφής του στρατεύματος σε 103.500 άνδρες.

Επίλογος


Η πρόταση αυτή για στράτευση στα 18 με 18 μηνών θητεία, είναι καταφανές ότι δεν αποτελεί ούτε «στρογγυλοποίηση» καταστάσεων ούτε άσκηση στην Προκρούστεια κλίνη για προσαρμογή σε κατεστημένες αντιλήψεις και ιδεοληψίες. Τώρα, που η πολιτική ηγεσία αναγκάζεται από την οικονομική κρίση αυτήν την περίοδο να λάβει ριζικές και επώδυνες αποφάσεις και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της κατανοεί και υποχρεώνεται να αλλάξει εφεξής τον τρόπο ζωής της, τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπισθούν και τα στρατιωτικά προβλήματα με μία εκ βάθρων αναπροσαρμογή. Κάποτε, ήμασταν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη της τέχνης του πολέμου. Σήμερα, ας παραδειγματισθούμε τουλάχιστον από κάποιους άλλους, που παρουσιάζουν και υγιή και άκρως αποτελεσματικά πρότυπα στην σχέση κόστους/αποδόσεως.


*Δημοσιεύτηκε στο στο 2ο τεύχος του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις εκδόσεις για την παραχώρηση της άδειας αναδημοσίευσης.

62 σχόλια:

Flavius Belisarius 17 Ιουνίου 2010 στις 12:34:00 μ.μ. EEST  

Η κατάσταση δεν πάει άλλο . Ένας ηγέτης Έλληνας ρε γαμώτο να πάρει το κράτος και να πετάξει ως άλλος Ηρακλής την κοπριά του Αυγέα (φλώροι βορίων προαστίων , τηλεπόρνες … και άλλα ωραία πρότυπα για την νεολαία ) να ξαναδούμε δόξες ρε γαμώτο .

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2010 στις 3:39:00 μ.μ. EEST  

αγαπητό εν-κρυπτώ εξαιρετικό άρθρο.εκεί που θα διαφωνήσω είναι το εξής:ο στρατιώτης έχει προσωπικά έξοδα θα μπορούσε λοιπόν το ΥΠΕΘΑ να δείνει ένα επίδομα πχ350-400Ευρώ το μήνα στον καθένα(πολλές οικογένειες έχουν πρόβλημα κατα την διάρκεια της θητείας του γιου τους)με τυτόχρονη καταβολή συντάξιμων ενσήμων στο ΙΚΑ(δεν μιλάω για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αφού ούτως ή αλλιώς τον καλύπτουν οι ΕΕΔ).έτσι αν και πολλοί θα διαφωνήσουν νομίζω ότι ο 18άρης θα αισθάνεται ότι αφού απολύθυκε αφενώς πρόσφεραι στην πατρίδα αφετέρου κι η πατρίδα κάτι του πρόσφεραι και αυτή!

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2010 στις 4:03:00 μ.μ. EEST  

Κύριοι απλά τα πράγματα...
Ένα τέτοιο σχέδιο μόνο παράλογο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ο Βενιζέλος πολύ καλά κάνει και θέλει να μειώσει την θητεία και τα στρατόπεδα .Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιείστε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στον ψυχρό πόλεμο.Οι απειλές ναι μεν υπάρχουν αλλά η στρατιωτική λογική/τεχνολογία έχει αλλάξει, και ο τρόπος αντιμετώπισης των απειλών το ίδιο.
Όταν όλες οι εξελίξεις γύρω μας γίνονται πλέον με αστραπιαίους ρυθμούς εσείς ζητάτε από τους νέους να κάτσουν 18μήνες στον στρατό για πράγματα που μπορούν να μάθουν σε 1 μήνα.Έχετε αναλογιστεί τι πραγματικά εξωφρενικές οικονομικές συνέπειες έχει αυτό για την χώρα η απλά έτσι κατεβάζετε αερολογίες?
Υπολογίστε την ιατρική περίθαλψη,στέγαση,διατροφή,ιματισμό,φθορά στρατιωτικού εξοπλισμού,μετακινήσεις,ανάγκη καλύτερων εγκαταστάσεων κάθε φαντάρου.Υπολογίστε επίσης και την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών που πρέπει να ενισχύουν οικονομικά τους φαντάρους αυτούς που ανέρχεται σε μερικά εκατοντάδες ευρώ μηνιαίως.Υπολογίστε και το έργο που ΔΕΝ θα παράγει ένας φαντάρος για 18 μήνες(18 μήνες εργασίας επι τις ακαθάριστες αποδοχές ενός εργαζόμενου).Ποιο λοιπον συμφέρει καλύτερα οι " φτηνοι" ΕΠΟΠ ή οι "κοστοβόροι"φαντάροι/σκοπάνθρωποι?
Επίσης,υποτίθεται πώς είστε άτομα που ασχολείστε μέρα νύχτα με τα στρατιωτικά θέματα.Πως λοιπόν θα καλύψουμε τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μας για εξειδικευμένο προσωπικό με ανώριμους και ανειδίκευτους 18χρονους?Μήπως πάλι θα παραμείνει η ανάγκη για τους ΕΠΟΠ?Διπλή οικονομική αιμορραγία λοιπόν!!!
Τέλος αφού τόσο πολύ ζηλεύετε την εξυπνάδα των γειτόνων μας....ας αναλογιστείτε ότι ο μορφωμένος νέος στην γειτονική μας χώρα κάνει 6 μήνες θητεία ενώ ο αμόρφωτος που είναι και "αναλώσιμος" κάνει 15.
Αν ψάχνεται μια λύση λοιπόν ,για μένα δεν είναι οι επιεικώς γελοίοι 18 μήνες θητείας,αλλά οι πολύ μικρές και ουσιαστικές θητείες σε συνδυασμό με τις συχνές μετεκπαιδεύσεις.Δηλαδή θα παίρνουμε τους φαντάρους,θα τους μαθαίνουμε όσα πιο πολλά μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα και θα τους διώχνουμε πάλι πίσω στην αγορά εργασίας χωρίς να τους κρατάμε μέσα στα στρατόπεδα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΠΙΕΣ.Μόνο έτσι θα έχουμε ένα πραγματικά αξιόμαχο στράτευμα και παράλληλα πολίτες που δεν θα χαραμίζουμε την δυναμική και τις δυνατότητες τους.

enkripto 17 Ιουνίου 2010 στις 5:00:00 μ.μ. EEST  

Ανώνυμε φίλε,καταρχήν κακώς αντιδράς έτσι, η δουλειά σου δεν κινδυνεύει.

Το ζήτημα της αμυντικής επάρκειας (ή ανεπάρκειας) της χώρας είναι κεφαλαιώδες, μας αφορά όλους, και δεν θα έπρεπε να το εξετάζουμε κοντόφθαλμα και με συντεχνιακές λογικές. "Αν ειναι η πατριδα μου αχαμνα, δεκα ματια να'χω, στραβος θα ναμαι" έλεγε ο Μακρυγιάννης..

Πρώτη φάση για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος είναι να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει. Αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχει τραγικό έλλειμα επι των εκπεφρασμένων αναγκών επάνδρωσης. Το παραπάνω άρθρο προτείνει μια λύση,συνυπολογίζοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας. Κακη λύση ,καλή λύση αυτό θα το κρίνει ο καθένας μας ξεχωριστά. Εσύ προφανώς την θεωρείς κακή,οπότε ίσως θα ήθελες να αντιπροτείνεις κάποια καλύτερη;

(που να μην περιλαμβάνει αποσκελετωμένο μικρό/ευελικτο κτλ στρατευμα,δλδ τις εκτος τοπου και χρονου πομφολυγες που αναπαράγουν στενοι συνεργατες του πρωθυπουργού, κομιζοντας αποτυχημενα αμερικανικά θεωρήματα προηγουμένων δεκαετιών, ως "φρέσκο αέρα"- σχετικό άρθρο προσεχως)

Επίσης,θα είχες την ευγενή καλοσύνη να αναπτύξεις λίγο μερικούς συλλογισμούς σου, για να διευκολύνουμε την συζήτηση; όπως πχ

1)Ο Βενιζέλος πολύ καλά κάνει και θέλει να μειώσει την θητεία και τα στρατόπεδα

2)Οι απειλές ναι μεν υπάρχουν αλλά η στρατιωτική λογική/τεχνολογία έχει αλλάξει, και ο τρόπος αντιμετώπισης των απειλών το ίδιο.

3)εσείς ζητάτε από τους νέους να κάτσουν 18μήνες στον στρατό για πράγματα που μπορούν να μάθουν σε 1 μήνα.

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου

AegeanHawk 17 Ιουνίου 2010 στις 5:31:00 μ.μ. EEST  

[Τέλος αφού τόσο πολύ ζηλεύετε την εξυπνάδα των γειτόνων μας....ας αναλογιστείτε ότι ο μορφωμένος νέος στην γειτονική μας χώρα κάνει 6 μήνες θητεία ενώ ο αμόρφωτος που είναι και "αναλώσιμος" κάνει 15.]

Και οι μορφωμένοι και οι αμόρφωτοι έχουν ακριβώς την ίδια υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα.
Επιοικώς απαράδεκτο και ατυχέστατο το παράδειγμα που αναφέρεις........

Δεν υπάρχουν αναλώσιμοι και μη αναλώσιμοι Ελληνες...... Μόνο Ελληνες που έχουν Ιερή υποχρέωση να υπηρετούν και να υπερασπίζονται την Ελλάδα.

flanker7 17 Ιουνίου 2010 στις 6:03:00 μ.μ. EEST  

Μάλλον οι Έλληνες νέοι είναι
α) λιγότερο πατριώτες ή
β) λιγότερο έξυπνοι ή
γ) περισσότερο μαλθακοί
από τους Ισραηλίτες, Ελβετούς, Τούρκους, Σουηδούς, Φιλανδούς, Ρώσσους.... συνανθρώπους τους.

Ή, μήπως, η ελληνική κοινωνία είναι...

Ventrix 17 Ιουνίου 2010 στις 7:07:00 μ.μ. EEST  

Θα συμφωνήσω και εγώ απόλυτα με τον ανώνυμο φίλο.

Στον Ελληνικό στρατό απουσιάζει η ποιότητα, όχι η ποσότητα.

Καλύτερα 3μηνη ΣΩΣΤΗ εκπαίδευση, παρά 9, 12 ή 18 μήνες που απλά περιμένεις να περάσουν.

enkripto 17 Ιουνίου 2010 στις 7:10:00 μ.μ. EEST  

στον Ε.Σ απουσιάζουν ΚΑΙ η ποιότητα ΚΑΙ η ποσότητα..

οι οροφές δεν καθορίζονται απο τα επιτελεία για πλάκα ή επειδή δεν έχουν τι να κάνουν..

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2010 στις 7:39:00 μ.μ. EEST  

Όσοι από τους προλαλήσαντες μιλούν για σύντομη θητεία όσο χρειάζεται για εκπαίδευση κλπ. κλπ., ξεχνούν ότι ο ΕΣ για να υπερασπίσει το δεδομένο χώρο απέναντι στο δεδομένο αντίπαλο (που μπορεί μέσα σε μισή ώρα να αποβιβάσει με ελικόπτερα μια ταξιαρχία σε οποιοδήποτε ελληνικό νησί) χρειάζεται συγκεκριμένη ΟΡΟΦΗ στρατιωτών. Επομένως ο φαντάρος δεν είναι εκεί μόνο για τις σκοπιές, έστω κι αν προς στιγμήν κάνει μόνο σκοπιές. Είναι εκεί, για να υπάρχει ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ η μονάδα του όπως προβλέπουν τα σχέδια άμυνας της χώρας. Τόσο απλό. Αν όλοι οι φαντάροι που προορίζονται π.χ. για την άμυνα της Χίου κάνουν απλά εκπαίδευση δύο μηνών και μετά πάνε σπίτι τους, ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε αυτό;
Και παρεμπιπτόντως, το ότι ο χρόνος των φαντάρων περνάει με "ανούσιες σκοπιές", είναι κι αυτό αποτέλεσμα της μειωμένης θητείας: όταν οι μονάδες είναι αποσκελετωμένες, φυσικά δε διεξάγεται εκπαίδευση και το μόνο που κάνουν οι στρατιώτες είναι σκοπιές. Αν ήταν η θητεία στους 18 μήνες και οι μονάδες πλήρως επανδρωμένες, θα μοιράζονταν πιο άνετα οι υπηρεσίες και θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερη και πιο ενδιαφέρουσα εκπαίδευση οι στρατιώτες.

Νήμα 17 Ιουνίου 2010 στις 7:43:00 μ.μ. EEST  

Μερικές σκέψεις:

Ενδιαφέρον κείμενο που προβληματίζει σε σώστή βάση.

H ικανότητα και η ύπαρξη αποτελεσματικής εφεδρείας είναι πιστεύω ένα απο τα σημαντικότερα συστατικά για την αποτρεπτική ικανότητα οποιουδήποτε στρατεύματος. Καλά τα περί επαγγελματικού στρατού ΑΛΛΑ χωρίς ικανή εφεδρεία καλά εκπαιδευμένη και υπολογίσιμη σε αριθμό δεν ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.


Τώρα σε σχέση με την θητεία πιστεύω ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε το Στράτευμα να προσφέρει μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ εμπειρία στον στρατιώτη. Αυτό γίνεται φυσικά μέσα απο την εκπάιδευση και την μάθηση νέων πραγμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι πήγαν στις Ειδικές Δυνάμεις έχουν να το θυμούνται και είναι υπερήφανοι γι'αυτό. 'Ετσι θα έπρεπε να είναι σε όλα τα σώματα και ειδικότητες.

Οφείλουμε να την βλέπουμε ή να γίνει τέλος πάντων ένας ιδιαίτερος τύπος σχολείου (βέβαια εύκολο να παρεξηγηθεί αυτό αλλά πιστέυω να καταλαβάινετε τι εννοώ)
που μαθαίνεις πρώτα απ'όλα να σέβεσαι την στρατιωτική στάση και ματιά στα πράγματα. Αυτό γίνεται όταν αισθάνεσαι ότι ΚΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ
κάτι έχεις αποκτήσει μετά το πέρας της θητείας σου.

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση της εφεδρείας είναι το λιγότερο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.
Νήμα

enkripto 17 Ιουνίου 2010 στις 8:47:00 μ.μ. EEST  

Νομίζω ότι ο ανώνυμος 7.39 θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων..

Απο τα σχόλια και μόνο καταδεικνύεται πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για να ανοίξει το θέμα της θητείας. Αν υποψιασμένοι αναγνώστες έχουν τέτοια θεώρηση,δλδ θεωρούν την θητεία άχρηστη,τον κληρωτό παρωχημένη έννοια και τον πόλεμο, μια αναμέτρηση που διεξάγεται μέσα απο κλιματιζόμενους κλωβούς, φανταστείται τι γίνεται παραέξω..

Το basic soldering στην Ελλάδα πέθανε..καθότι τα αμερικανικά εγχειρίδια του σήμερα, σε εμάς θα φτάσουν με καθυστέρηση 2-3 δεκαετιών..

Καιρός να ξυπνήσουμε απο τον λήθαργο

Αρματιστής 17 Ιουνίου 2010 στις 10:27:00 μ.μ. EEST  

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση και πρόταση.
Αντιπαρέρχομαι τα σχόλια που είναι εναντίον της θητείας. Είναι καθαρό προϊόν παραπληροφόρησης που εντάσσεται στο αντιστρατιωτικό πνεύμα των καιρών. Όσοι στέκονται απέναντι στην υποχρεωτική θητεία με διάφορα αστεία ως επί το πλείστο επιχειρήματα, από τη μια στερούνται σχετικής γνώσης και αναμασούν λόγια επιπέδου πρωϊνάδικων TV εκπομπών και από την άλλη δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα γιατί η Ελβετία, η Σουηδία, η Γερμανία η Φινλανδία, το Ισραήλ (που αντιμετωπίζει ανάλογα με τα δικά μας προβλήματα ασφάλειας) δεν σκέπτονται να καταργήσουν τη θητεία.

Τώρα αυτές οι κατά καιρούς επαναλαμβανόμενες γελοιότητες για μικρή θητεία, επαγγελματικό στρατό, μικρές ευέλικτες εκπαιδευμένες και αποτελεσματικές μονάδες με μεγάλη ισχύ πυρός, είναι απλώς για τα μπάζα.

Η οροφή, οι μονάδες, ο οπλισμός, η οργάνωση και η διάταξη του στρατεύματος καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο ύστερα από αναλυτικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες και επηρεάζονται καθοριστικά μεταξύ πολλών άλλων από τους εξής παράγοντες:
Απειλή, Γεωγραφία, Πληθυσμός, Οικονομικές δυνατότητες.

Οπωσδήποτε το κομματικό όφελος δεν υπεισέρχεται πουθενά. Δυστυχώς όμως στη πατρίδα μας αγνοούνται πολλά μεταξύ αυτών και οι υπεύθυνες μελέτες των επιτελείων που αφορούν τη στρατιωτική θητεία. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ο ΥΕΘΑ καλεί για συζήτηση σχετικά με τη θητεία τις πολιτικές και φοιτητικές νεολαίες. Τι μπορεί να συνεισφέρουν σε μια τέτοια συζήτηση άτομα χωρίς την ανάλογη γνώση και εξειδίκευση και μάλιστα που θα υπηρετήσουν μειωμένη θητεία σε μεγάλη ηλικία, ύστερα από συνεχείς αναβολές. Κάποιοι μάλιστα δεν θα υπηρετήσουν καθόλου. Τι περιμένει να του πουν οι νέοι ύστερα από μια συνεχή αντιστρατιωτική παιδεία που αρχίζει από τα γεννοφάσκια τους, πέρα από τη κατάργηση της θητείας; Ή ακόμη τι να πει κανείς για τον ανεκδιήγητο Βαγγέλα (αυτόν που άφησε τα καινούργια άρματα χωρίς πυρομαχικά και που δεν κατάγγειλε τη σύμβαση για τα υποβρύχια που γέρνουν κα), όταν αμέσως μετά το δυσμενές για τη ΝΔ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μείωσε τη θητεία κατά τρεις μήνες και έφερε τα επιτελεία και τις μονάδες σε απόγνωση.

Έγραφα λοιπόν πριν λίγο καιρό σε αυτό το blog σχολιάζοντας κάποια άλλη ανάρτηση, τα εξής:

Για να μετατραπεί ο Ελληνικός Στρατός όχι σε επαγγελματικό, αλλά σε ημιεπαγγελματικό απαιτείται η πρόσληψη ενός πολύ μεγάλου αριθμού επαγγελματιών οπλιτών. Μέχρι σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό και είναι σίγουρο ότι όποιοι στόχοι και αν τεθούν δεν θα επιτευχθούν ποτέ.

Θα φέρω σαν παράδειγμα τους ελάχιστους αριθμούς επαγγελματιών οπλιτών κρισίμων ειδικοτήτων που απαιτούνται για τα Μ/Κ τάγματα, τις Επιλαρχίες αρμάτων και τις Μοίρες πυροβολικού και ίσως δοθεί μία αρκετά ικανοποιητική εικόνα για το τι χρειάζεται. Οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση, στο περίπου και πιστεύω ότι δεν απέχουν από την πραγματικότητα.
Μ/Κ Τάγματα Πεζικού: 7.600
Επιλαρχίες Αρμάτων: 6.200
Α/Κ Μοίρες Πυροβολικού: 2.200
Σύνολο: 16.500
Για όλες τις άλλες Μονάδες Όπλων και Σωμάτων θα απαιτηθούν περίπου άλλοι 14.000 άνδρες.
Συνολικά: 30.000 επαγγελματίες Οπλίτες.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Αρματιστής 17 Ιουνίου 2010 στις 10:30:00 μ.μ. EEST  

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το ζήτημα όμως είναι, τι στρατιώτες θα είναι αυτοί όταν θα φθάσουν στην ηλικία, ας μη πάμε μακριά, των σαράντα ετών και δεν θα μπορούν να πάρουν τα πόδια τους. Τι θα τους κάνουμε όταν θα έχουν αποκτήσει οικογένειες και θα σκέφτονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι. Από ότι πληροφορούμαι τα σχετικά προβλήματα έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται. Θα τους κάνουμε όλους αξιωματικούς; Δηλαδή θα γεμίσουμε το στρατό με λοχαγούς χωρίς στρατιώτες; Οι Αμερικανοί, που οι διάφοροι αμερικανοτραφείς συνάδελφοι τους φέρνουν συνεχώς σαν παράδειγμα, πόσα χρόνια κρατούν τους επαγγελματίες στρατιώτες τους; Τους κρατούν όλους;

Θα πω όμως κάτι το οποίο είναι και το σοβαρότερο. Η πατρίδα μας δεν έχει σκοπό να εκστρατεύσει και να καταλάβει το (Ιράκ;), το δόγμα μας είναι αμυντικό, η αποστολή των Ε.Δ. είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας, δεν έχουμε βλέψεις εναντίον άλλων λαών, δεν διεκδικούμε εδάφη που δεν μας ανήκουν και κακώς τρέχουμε στις «δήθεν» ειρηνευτικές αποστολές για να καλύψουμε τα αποκαΐδια που αφήνουν πίσω τους οι Αμερικάνοι. Αυτό που χρειάζονται οι Ε.Δ. είναι ελεύθερους πολίτες που θα είναι και στρατιώτες στην υπηρεσία της πατρίδας. Δηλαδή χρειαζόμαστε κληρωτούς στρατιώτες, στρατιώτες της πατρίδας, όχι μισθοφόρους. Οι απόψεις που επικράτησαν με πλάγιο τρόπο, ότι δηλαδή οι κληρωτοί δεν είναι σε θέση να χειριστούν τα «σύγχρονα» όπλα, αποτελούν απλώς παπαρολογίες και ασυγχώρητες μπουρδολογίες.

Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε αυξημένο αριθμό κατώτερων επαγγελματικών στελεχών, άρτια καταρτισμένων, που θα προέρχονται από αυστηρή επιλογή και οπωσδήποτε για ορισμένα οπλικά συστήματα χρειάζονται επαγγελματίες χειριστές. Όχι όμως όλα τα μέλη των πληρωμάτων των αρμάτων, ούτε οι πυροβολητές ή οι γεμιστές των πυροβόλων, ή οι χειριστές των Α/Τ όπλων. Ένας πυροβολητής άρματος μαθαίνει άριστα όλα τα του πύργου σε 15 ημέρες σύντονης και ουσιαστικής εκπαίδευσης που διεξάγεται εντός του άρματος και όχι στο μαυροπίνακα. Στη συνέχεια υπάρχουν οι εξομοιωτές και τα πεδία ασκήσεων και βολής. Όλα είναι ζήτημα σωστής επιλογής, αποτελεσματικής εκπαίδευσης, πειθαρχίας και βεβαίως ισονομίας, ισοπολιτείας και όχι μεσαζόντων.

Τα περί μετάπτωσης των μονάδων σε επαγγελματικές με αφήνουν παντελώς αδιάφορο και τα θεωρώ απολύτως παραπλανητικά. Με κληρωτούς στρατιώτες, κατά βάση, πορεύτηκα επί είκοσι χρόνια από το 1977 μέχρι και 1994 που τελείωσα και σαν διοικητής Επιλαρχίας και θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που είχα τόσο ικανούς και καλούς κληρωτούς στρατιώτες και το κυριότερο περισσότερο στρατιώτες από τους περισσοτέρους ΟΠΥ, ΕΠΥ κλπ.

Συμφωνώ λοιπόν απόλυτα με το πόνημα του κυρίου Μάνου Μαστοράκου. Πιστεύω ότι η λύση της επάνδρωσης του στρατού και γενικά των Ε.Δ. βρίσκεται στο λαό και στη καθολική υποχρεωτική θητεία ανδρών και γυναικών. Για να τελειώσουν τα προβλήματα όλοι ανεξαιρέτως οι νέες και οι νέοι θα πρέπει να κατατάσσονται αμέσως μόλις τελειώσουν το λύκειο. Ίδια χρονικά θητεία για όλους χωρίς καμιά εξαίρεση. Ούτε πολύτεκνοι, ούτε προστάτες(;;;) και διάφορες άλλες εξαιρέσεις. Όποιος είναι Έλληνας πολίτης πάει στρατιώτης. Τέρμα οι αναβολές και οι διάφορες άλλες παπαριές. Όλα κάτω από ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο ισότητας ισονομίας και ισοπολιτείας. Έτσι λέει το Σύνταγμα. Ο στρατιώτης προσφέρει τη ζωή του στη πατρίδα και οι ζωές όλων των ανθρώπων έχουν την ίδια αξία.

Άντε όμως όλα αυτά να τα πεις και να τα υιοθετήσουν οι πιο διεφθαρμένοι πολιτικοί της υφηλίου

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2010 στις 1:23:00 π.μ. EEST  

Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο και δεν έχω να προσθέσω τίποτα πάνω στο θέμα. Όμως, ο συγγράψας το κείμενο και οι σχολιάζοντες, θεωρείτε ότι το πρόβλημα προέρχεται από μικροκομματικά συμφέροντα, τα οποία προκειμένου να αυξήσουν το εκλογικό ποσοστό περικόπτουν τη θητεία του στρατού μ' αποτέλεσμα τα δυσάρεστα επακόλουθα που αναφέρθηκαν.
Κατά τη γνώμη μου, θεωρώ πως αυτές οι περικοπές και οι αλλαγές στη θητεία και στον τρόπο εκπαίδευσης δεν γίνονται λόγω κομματικών συμφερόντων, λόγω εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων.
Όποιος νομίζει πως το Ελληνικό κράτος είναι ανεξάρτητο και αυτοδύναμο, πλανάται οικτρά.
Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στρατηγικής, γεωπολιτικής και παιδείας, το κράτος δέχεται εντολές και όποια αλλαγή ή μεταρρύθμιση πρέπει να περάσει από έγκριση. Οι πολιτικοί μας δεν είναι παρά υπάλληλοι των ΗΠΑ και των Διεθνών Συμμαχιών τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Ο λόγος λοιπόν, είναι οι έξωθεν αντιδράσεις και εντολές που διαμορφώνουν όχι μόνο τον Ελληνικό Στρατό, αλλά την ελληνική Πολιτεία και Πολιτική σε όλα τα επίπεδα...

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2010 στις 2:30:00 π.μ. EEST  

Ειναι αδυνατον η ελλαδα να εχει πληρως επαγελματικο στρατο και ειναι αδυνατον να συνεχιζει η διεφθαρμενη πολιτικη ηγεσια την ψηφοθηρικη μειωση της θητειας.Εκτος εαν,οπως δεν επαιρναν κανενα μετρο για την οικονομια μεχρι την τελικη καταστροφη,λογω ελειψης πολιτικης βουλησης και κοστους,περιμενουν καμμια αλλη καταστροφη για να δικαιολογησουν τοτε την αυξηση της θητειας.Οπως και τα οικονομικα,ετσι και με τον στρατο,λιγα μετρα και βελτιωσεις σιγα σιγα,απο τωρα ,μπορει ν'αποτρτεψουν την καταστροφη.Η προληψη ειναι παντα καλυτερη απο την θεραπεια.Βεβαια,σε περιπτωση καταστροφης,με τις γρηγορες/βιαστικες αγορες οπλισμου,για σκεφθητε ποσες μιζες και μασσες θα γινουν?Χμμμμ!Τι συμφερει αραγε?Επισης πολυ βασικο ειναι να γινεται ουσιωδης εκπαιδευση και καποια απλα και πολυ οικονομικα πραγματα,που θα βελτιωναν κατα πολυ την κατασταση των στρατιωτων,οπως αρβυλα της προκοπης,ρουχισμο,εξαρτησεις κλπ.βασικα.Καλα τα παραδειγματα ξενων στρατων,οι ελβετοι ομως κανουν μελετες και δοκιμες ακομα και στις καλτσες των στρατιωτων!(δες swiss info news).Εμεις
εχουμε μεινει σε υλικα του '40,τακτικες κορεας,νοοτροπια κατασκηνωσης στην εκπαιδευση.Που πας ρε Καραμητρο?

Ανώνυμος 18 Ιουνίου 2010 στις 8:36:00 π.μ. EEST  

Ορισμένοι που δεν έχουν ιδέα ή υπηρέτησαν όταν η θητεία ήταν μεγάλη (αν υπηρέτησαν) δεν ξέρουν πως έχει η κατάσταση.
Παρότι είμαι μεγάλος σε ηλικία έκανα τη θητεία μου όταν είχε γίνει 12μηνη και είχα φτάσει στο σημείο να χτυπάω 8 ωρες σκοπιά στη μονάδα.
Ας μην μιλήσουμε για την επάνδρωση, τουλάχιστον κάποια διαστήματα.
Η ανάλυση είναι σοβαρή και προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κάτω απο 15 μήνες θητεία είναι εγκληματικό να υπάρχει. Για το θέμα της ηλικίας μπορεί να γίνει συζήτηση.
Η χώρα μας δέχεται σήμερα πολύ μεγαλύτερη απειλή απο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Επιβάλλεται αύξηση της θητείας με ελαφρά μείωση του αριθμού των αξιωματικών και υπαξιωματικών στις στρατιωτικές σχολές και μεγάλη μείωση στον αριθμό των ΕΠΟΠ.
Η κατάσταση είναι οριακή και αν δεν αυξηθεί η θητεία θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα.

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2010 στις 1:44:00 π.μ. EEST  

Συμφωνω με πολλες παρατηρησεις του κειμενου,
τοσο για την μικροπολιτικη και λαικιστικη σταση σταση των κυβερνησεων, την ελλειψη μακροχρονιου προγραμματισμου
οσο για το κοστος (και συχνα την ακαταλληλοτητα πολλων) απο τους ΕΠΟΠ.
Ενδεικτικα στην "μαχιμη" ταξιαρχια Ριμινι (που προχθες εκανε και ασκηση διαβασης του Εβρου, και υπηρετησα προσφατα) πολλοι ΕΠΟΠ, δεν ξεραν τοσα χρονια τι ειναι "ΕΚΕ"(Εθνικος Κανονας Εμπλοκης), αλλοι ειχαν "ξεχασει" πως λυνεται το MG3 και σαν επιστεγασμα στις κοινες βολες καποιοι/ες ριχναν 0/10 στα 100μετρα... 0_O
Οταν ο στρατος επιτρεπει να μεταμορφωνονται οι μοναδες του σε ασυλο ανεργων αυτα επακολουθουν.


Και δυστυχως η εκπαιδευση των στρατιωτων ειναι ακομη χειροτερη.
Μονο στις ειδικες δυναμεις γινεται δουλεια και μηχανοκινητα κατι αλλα και παλι με εκπαιδευση παλιας σχολης
Ενας απο την σειρα μου τελειωσε επιτυχως "πολυβολητης" και αναθεμα αν εμαθε ποτε να λυνει η δενει το Mg3. Κι ολα αυτα στην πρωτη γραμμη, γιατι σε στρατοπεδα Αθηνας , Θεσσαλονικης που περναν τα βυσματα, μπερδευονται και για ενα "παρουσιαστε".

Οποτε ας δωσουν οι στρατηγοι εμφαση στην πραγματικη στρατιωτικη εκπαιδευση, με βολες, ασκησεις κλπ κι οχι σε γοπιγκ, τουαλετες, μαγειρεια που δινουν τωρα.
Αυξηση της θητειας σε συνδυασμο με την κριση με τις ιδιες συνθηκες θα προκαλεσει ενα ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ μεταναστευτικο κυμα της νεολαιας στο εξωτερικο.


Δυστυχως τα ποιοτικα χαρακτηριστικα του στρατευματος, το ηθικο του νεοσυλλεκτου, την εκπαιδευση, την ετοιμοτητα ΔΕΝ τα βλεπει κανεις.
Ολοι μιλουν για νουμερα και για δεικτες...


"Χρειάζεται λοιπόν αύξηση της θητείας στους 18 μήνες, που γενικά κρίνεται ως επαρκές διάστημα για την εκπαίδευση του στρατευσίμου αλλά και δεν οδηγεί ακόμη στην ανία και αδιαφορία."

Μαλλον με τον συγγραφεα μας χωρζουν πολες γενεες...
Οι φανταροι-λαντζαροι-φανταριστριες -φανταρειομαχοι παντα θα νιωθουν ανια, μιας και η εκπαιδευση το πολυ κραταει 1-2 μηνες. Μαλιστα περισσοτερη εμφαση δινεται στην παρελαση παρα στην καθε αυτω εκπαιδευση ενω το υπολοιπο με το τροπο που γινεται ειναι ενα ατελεσφορο χασιμο χρονου.
Ο φανταρος νιωθει οτι μοναδικος του σκοπος ειναι να ριχνει τα ποσοστα ανεργιας με τα 8€ που παιρνει και να συντηρει με το χαρτζιλικι του καθε παρατημενο χωριο που του παραχωρησαν μερικους φανταροτουριστες για να ζησει..
Με τετοια αντιμετωπιση κι απο την στιγμη που οι πολιτικοι που τονκυβερνουν λενε επισημα "σιγα μη γινει πολεμος", εκεινος γιατι να ζοριστει ολους αυτους τους μηνες?
Ειδικα απο την στιγμη που ξερει οτι το Ι5 πλεον θεωρειται "προσωπικο δεδομενο" και ΔΕΝ εμποδιζει τον διορισμο του στο δημοσιο?
Αυτο ειναι το σκεπτικο ενος συγχρονου νεου. ΠΑΡΤΙ-ΩΤΙΚΟ οπως και τα συγχρονα προτυπα που του μαθαινουν!

Κλεισιμο των στρατοπεδων που εκτελουν χρεη ξενοδοχειου για βυσματα καθως κι οσων υπαρχουν για να τα αρπαζουν οι ταξιτζηδες και οι ντελιβεραδες. Η επαρχια δεν θα ζει αιωνια με παρακμιακα ΤΕΙ και αχρηστα στρατοπεδα.
Ως θητεια ενα σωστο δωδεκαμηνο στα 18 με παραλληλη κακουργηματικη διωξη των αστρατευτων και αποκλεισμο απο διορισμους των γιωταδων, ειναι μια καλη προταση νομιζω.

Φιλικα.

Ανώνυμος 23 Ιουνίου 2010 στις 3:42:00 π.μ. EEST  

υπηρέτησα κανονικά τη θητεία μου σε μάχιμη μονάδα. συμφωνώ με ο,τι συμβάλλει στην αύξηση της μαχητικής ικανότητας της χώρας.
δυο παρατηρήσεις μόνο

1. κάκιστα και εντελώς απογοητευτικά ο χρόνος της θητείας δεν μετρά για συντάξιμος και προαγώγιμος (μισθολογικό κλιμάκιο-χρονοεπίδομα), σαν προϋπηρεσία δλδ στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.γιατί να χρειάζεται εξαγορά; γιατί αφού θυσιάζω τη ζωή μου για τη χώρα μου αυτή με αδικεί; ένα απύθμενο αίσχος

2. βάσει συντάγματος και στρατολογικού νόμου άπαντες οι έλληνες ανεξαρτήτως φύλου υπέχουν υποχρέωση υπεράσπισης της πατρίδας.

άντρες και γυναίκες.

οι άντρες είμαστε οι ηλίθιοι και οι γυναίκες θα παίρνουν τα πτυχία τους και βγαίνουν στην αγορά εργασίας νωρίτερα;ή μήπως θα κάνουν τις εκδρομές και τις βολτούλες τους ενώ εμείς υπηρετούμε;

γιατί;

έχουμε ισότητα ή οχι;

δυστυχώς δεν έχουμε.

συμφωνώ ότι η φύση της γυναίκας δεν έχει κατά κανόνα τις δυνατότητες της ανδρικής φύσης. υπάρχουν όμως ένα σωρό μη μάχιμες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να στελεχωθούν από γυναίκες και να απελευθερώσουν ανδρικό μάχιμο δυναμικό.έπειτα όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν τα της βασικής εκπαίδευσης. δεν ζούμε στον άρη. είμαστε περικυκλωμένοι από εχθρούς.

Ανώνυμος 23 Ιουνίου 2010 στις 10:09:00 π.μ. EEST  

O ανώνυμος φίλος [23 Ιουνίου 2010 3:42] θέτει ένα σημαντικό θέμα: μέρος της λειψανδρίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση γυναικών σε μη μάχιμες θέσεις. Θα είχε ενδιαφέρον να μετρήσει κάποιος πόσες χιλάδες κληρωτοί είναι σε θέσεις γραφείου, οδηγών αξιωματικών, καντινιέριδες κ.α. κ.α. Μια 6μηνη θητεία για τις γυναίκες θα ανέβαζε την επάνδρωση στις μονάδες 1ης γραμμής εντυπωσιακά. Και τις γυναίκες θα τις βοηθούσε να "πατήσουν" καλύτερα στα πόδια τους, σε συγκεκριμένους ρόλους θα αποδίδαν και καλύτερα επειδή πιστεύω ότι οι περισσότερες θα το δέχονταν υπεύθυνα. Υπάρχει μόνο ένας ενδιασμός για μένα που λέγεται υπογεννητικότητα για αυτό θέλει λίγο προσοχή πως θα υλοποιηθεί η γυναικεία θητεία ώστε να μη συμβάλει σε μια ήδη πολύ προβληματική κατάσταση. Εάν δούμε τα στατιστικά και πόσες κοπέλες γίνονται μάνες στα 18 ίσως το "Θητεία για όλους και όλες στα 18" να μην έχει αρνητική επίπτωση στην υπογεννητικότητα k@
Υ.Γ. δυστυχώς οι σωστοί προβληματισμοί και τα επιχειρήματα των περισσοτέρων σε αυτό το αρθρο είναι μια ακαδημαική άσκηση αφού συζητάμε να λειτουργήσουν οι πολιτικοί με μυαλό. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι αφού δεν έχει μίζα η υπόθεση δεν θα ασχοληθούν καν...

Ανώνυμος 23 Ιουνίου 2010 στις 11:16:00 μ.μ. EEST  

φίλε ανώνυμε 23 Ιουνίου 2010 10:09:00 π.μ. GMT+0300 και η υπογεννητικότητα λύνεται με σωστες πολιτικές.
όλα λύνονται με ρεαλιστική προσσέγιση.

τώρα που δεν στρατεύονται οι γυναίκες και βρίσκονται στην αγορά εργασίας έχουμε αύξηση της γεννητικότητας ή κατακόρυφη πτώση που οδηγεί στην εξαφάνιση του ελληνικού λαού;
αστεία πράγματα.

προφανώς δεν μπορώ να παραθέσω απόψεις σε ενα απλό σχόλιο εδώ, που υλοποιούμενες θα διναν λύσεις.έπειτα αυτό πρέπει ναναι προϊόν σοβαρής μελέτης και αποφασιστικής πολιτικής.

αλλά το άλλο το θέμα δεν μπαίνει στην κουβέντα; πονάει τους υπουργούς άμυνας, εργασίας,οικονομικών κλπ; ΠΟΝΑΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ;

ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ 2 ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΤΖΑΜΠΑ ΌΤΑΝ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΟΜΑΡΙ ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΕΊ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΓΚΟΜΕΝΙΖΟΥΝ.
ΑΠΟΔΩΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΠΛΗΡΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΜΟΥ ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Η ΦΤΩΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.ΔΛΔ ΠΛΗΡΩΝΑ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.Ε, ΟΧΙ!

ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΛΕΩ ΓΩ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΠΡΟ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑΧΕΙ ΛΥΘΕΙ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ;

ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ...

Ανώνυμος 24 Ιουνίου 2010 στις 10:09:00 π.μ. EEST  

Θα ήθελα να υπερθεματίσω σχετικά με την εισήγηση της αρχικής ανάρτησης.
Οι 18χρονοι του σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους 18χρονους παλαιότερων εποχών. Γνωρίζουν υπολογιστές, μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να αντιληφθούν το πως λειτουργούν τα νέα συστήματα σκόπευσης σε εξελιγμένα οπλικά συστήματα, μπορούν ακόμη και να εξηγήσουν σε μεγαλύτερους και "εμπειρότερους" ανάλογα θέματα. Επιπλέον έχουν πολύ περισσότερες παραστάσεις συνολικά, από αναγνώσματα μέσω διαδικτύου, από ταξίδια, δραστηριότητες κλπ. Αυτό που ίσως να τους λείπει είναι η σκληραγώγηση.
Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές διαπιστώσεις στο χώρο εργασίας μου ως εκπαιδευτής σε αεροσκάφη.
Άρα ο 18χρονος του σήμερα είναι απόλυτα ικανός να εκπαιδευτεί και να χειριστεί με απόλυτη επιτυχία ακόμη και το πιο πολύπλοκο σύστημα που χρησιμοποιούν οι Ε.Δ.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι ΕΠ.ΟΠ. από την ίδια δεξαμενή ανθρώπων προέρχονται και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποδείχτηκαν ικανοί να χειριστούν τα σύγχρονα μέσα, ενώ όταν αντιληφθούν πως λειτουργεί το "σύστημα" δεν διστάζουν ακόμη και να απειλήσουν αξιωματικούς για να μην τους ζητούν να εκτελέσουν τα στοιχειώδη καθήκοντά τους.

Ανώνυμος 24 Ιουνίου 2010 στις 2:29:00 μ.μ. EEST  

Το σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι ΟΛΟΙ οι Έλληνες πολίτες υποχρεούνται στρατιωτικής θητείας (όχι απαραίτητα ένοπλης- αφού υπάρχουν και οι αντιρρησίες συνείδησης). Δεν αναφέρεται σε άρρενες πολίτες. Άρα σαφώς και οι γυναίκες υποχρεούνται σε θητεία, είναι απλά θέμα να γίνει μια προσφυγή...
Επίσης έχετε πάρει πρέφα οτι σε 15-20 χρόνια ο μισφοφορικός στρατός μας θα αποτελείται απο 50ρηδες ΕΠΟΠ που θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά των 20ρηδων, αφου στις μέρες μας μονιμοποιούνται μετά την 2η ανανέωση της 7ετίας τους??
να δω 50χρονο ΕΠΟΠ να κάνει πυρ και κίνηση...και ας πεθάνω....

Ανώνυμος 24 Ιουνίου 2010 στις 11:28:00 μ.μ. EEST  

αντιρρησίες συνείδησης. τι να πεί κανεις;!

αλλη βλακεία και όχι μόνο.

αν η πλειονότητα των προς στράτευση δηλώσουν 'αντιρρησίες συνείδησης" ποιός θα πάρει όπλο; ο φούφουτας;

σε ενα κράτος χάρβαλο προτείνω όλοι να δηλώσουν αντιρρησίες συνείδησης για να καταλάβουμε ότι είμαστε ηλίθιοι ή παίζουμε ύποπτα παιχνίδια και οσφυοκαμπτούμε σε εντολείς που θέλουν τον αφανισμό της χώρας

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2010 στις 11:07:00 μ.μ. EEST  

Φίλε ανώνυμε 23 Ιουνίου 2010 11:16:00 μ.μ. για το θέμα της καταβολής αποζημιώσεως στο δημόσιο γιά την αναγνώριση της στρατιωτικής μας θητείας δεν ενδιαφέρεται κανένας.Στο φόρουμ αυτό΄γράφουν κυρίως στρατιωτικοί. Αυτοί δεν ενδιαφέρονται για τέτοια θέματα.
Η μόνη λύση θα ήταν άρνηση στράτευσης με βάση το σύνταγμα και το νομο περί στρατολογίας των Ελλήνων. θα μπορούσε να πεί κάποιος και η οικογένειά του "δεν θα πάει στρατιώτης το παιδί μου άν δεν πάει και η γειτονοπούλα" και να το τραβήξει δικαστικά μέχρι τον άρειο πάγο το συμβούλιο της επικρατείας αλλά και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και στο διεθνές δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ίδιο για την μη αναγνώριση συνταξιοδοτικών και μισθολογικών δικαιωμάτων στους άντρες που έκαναν τη θητεία τους.Είναι θεσμική υποχρέωση του κράτους αυτή. Το ζήτημα είναι οικονομικό, ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάχρησης εξουσίας, ηθικής βλαβης,εργω προσβολής κλπ.
Προσωπικά είμαι απιδιόδοξος. Στην Ελλάδα κανείς δεν έχει το σθένος να προβεί σε τέτοιες ενέργειες οι οποίες μάλιστα κοστίζουν σε χρήμα.
Μόνο συλλογική προσφυγή θα μπορούσε να γίνει για να επιμεριστούν τα έξοδα. Είναι βάσιμο νομικά ότι αυτά κερδίζονται.
Εμάς τι μας ενδιαφέρει αυτού του τύπου η "Ελλάδα" όταν μας αδικεί με τέτοιο κυνικό τρόπο;
Τώρα με τα νέα μέτρα για το συνταξιοδοτικό κλπ δεν βγαίνουμε ποτέ σε σύνταξη.
Η άλλη λύση είναι "στάση". Ποιός να τη κάνει όμως;
Έχει μεγάλη ευθύνη και το συμβούλιο της επικρατείας που δεν έχει κηρύξει τους νόμους αυτούς αντισυνταγματικούς όπως και ο πρόεδρος της δημοκρατίας που τους υπέγραψε ενώ θα μπορούσε να τους αναπέμψει στο ΣτΕ για έλεγχο συνταγματικότητας.
Όμως και ο κάθε άνδρας ¨Ελληνας πολίτης έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο διοικητικό δικαστήριο και να ζητήσει να κηρυχθούν οι νόμοι αντισυνταγματικοί.Επίσης στην επιτροπή αναφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αλλού.
Εγώ προσωπικά θα το κάνω όταν φτάσει το παιδί μου σε ηλικία στράτευσης.
Γιάννης - Δικηγόρος

enkripto 28 Ιουνίου 2010 στις 8:08:00 π.μ. EEST  

"Εμάς τι μας ενδιαφέρει αυτού του τύπου η "Ελλάδα" όταν μας αδικεί με τέτοιο κυνικό τρόπο;"

Συγχαρητήρια..αν σκεφτονταν ολοι ετσι ειμαι σίγουρος ότι θα είχαμε "λύσει" το πρόβλημα της θητείας μόνιμα -και εμείς και οι Τούρκοι-.. και εις ανώτερα..

Ανώνυμος 9 Ιουλίου 2010 στις 2:06:00 π.μ. EEST  

προσφατα υπηρέτησα τη θητεία μου και μπορώ να πω ήταν με διαφορά οι πιο χαμένοι μήνες της ζωής μου. Ήμουν για πολλές μέρες με 3-4 ώρες ύπνο κάνοντας αυτά που σε άλλες χώρες κάνουν συστήματα ασφαλείας και κάμερες. Εκπαιδεύτηκα στη χρήση της σκούπας και της σφουγγαρίστρας και ξόδεψα πάνω από 3.000 € από δικές μου οικονομίες και το υστέρημα των δικών μου. Και όλα αυτά χωρίς κανένα αντάλλαγμα και βλέποντας πολλούς να υπηρετούν στα χαρτιά...

Ανώνυμος 10 Ιουλίου 2010 στις 3:04:00 π.μ. EEST  

Κύριοι του site

Είμαι στρατευμένος σε ακριτική περιοχή με αναβολή λόγω σπουδών σε ΑΕΙ- διοίκηση επιχειρήσεων.
Δεν ασχολούμαι με τέτοιες ιστοσελίδες αλλά ένας φίλος εποπ μου την εκτύπωσε και μου είπε και κάποια στοιχεία που δεν γνώριζα. Με παρακάλεσε να γράψω κάποια πράγματα γιατί οι άλλοι εδώ πέρα δεν έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο ούτε ξέρουν καλά υπολογιστή.

Βλέπω ότι ο administrator ή oi σχολιαστές στα ροsts τους δεν ασχολούνται με σημαντικά θέματα που γράφονται ή λένε άρες μαρες κουκουνάρες.

1. Αντιρρησίες συνείδησης.

Ερώτημα εγώ και τόσοι άλλοι στρατευμένοι που πήζουμε για να προστατεύουμε και τους αντιρρησίες συνείδησης δεν καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους αυτούς. Είναι έλληνες η επίσημοι φυγόστρατοι ανθέλληνες; αν πάει κάποιος στο σπίτι τους να τους κλέψει-ληστέψει-σκοτώσει θα αμυνθούν και θα σκοτώσουν στην ανάγκη;
Άρα λέμε @@@@@@@@ριες.
Ανέχεται ο ελληνικός λαός το ποσοστό επάνδρωσης των μονάδων να είναι στο 30-20-10% και να έχουμε αντιρρησίες συνείδησης; Αν το ανέχεται δεν θα βγάλουμε 5 που μας θεωρεί το κράτος μλκς το φίδι από την τρύπα. Να το βγάλουν οι μονιμάδες και όλοι εσείς που στηρίζετε αυτή την κατάσταση.
Οι αντιρρησίες θέλουν ξύλο. Άγριο ξύλο. Και στην ανάγκη κατάσχεση όλης της περιουσίας τους και απέλαση. Ακόμα και ντουφεκι.
Όταν εγώ καθαρίζω η εξασκούμαι με το άρμα, ξεπατώνομαι όλο το 24ωρο και ζήτημα να κοιμαμαι 4 ώρες το 24ωρο ο άλλος να λουφάρει στη καφετέρια και να κανει ενναλακτική θητεία παίρνοντας και χαρτί μετά που το βάζει στο βιογραφικό του; τον γ@@@@@@@@@@ αυτον. Το δέχεστε κύριοι εδώ μέσα;

Ανώνυμος 10 Ιουλίου 2010 στις 3:06:00 π.μ. EEST  

ΣΥΝΕΧΙΖΩ

2.στρατευση γυναικών.

Η Ελλάδα γέμισε αλλοδαπούς. Αυτοί ενδιαφέρονται γι αυτά που πιστεύω και υπερασπίζομαι εγώ; Τη μανα μου τον πατέρα μου τη σημαία μου το σπίτι μου τους ανθρώπους μου τις αρχές μου;
Όχι βέβαια. Μλκς είναι; να μην αναφέρω τι είναι πολλοί από αυτούς κάτι που το γνωρίζει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. αλλά οι κύριοι αυτοί είναι προδότες. πράκτορες είναι φίλοι του ιστολογίου.
Η Ελλάδα κινδυνεύει από παντού. Πρώτα από την ηγεσία της μετά από τον ηλίθιο λαό της και μετά από τους τούρκους και τους άλλους εχθρούς απ έξω. Ελάτε στη Θράκη να δείτε τι γίνεται. Όλα προδομένα. Εγώ σαν φαντάρος πού θέλει ο κάθε πολίτης μη ένστολος να στρέψω το όπλο μου. Στους δικούς μου προδότες πρώτα η στον τούρκο;
Δεν απανταω γιατί είναι αυτονόητο ότι στη μάχη καλύπτεις τα νώτα σου πρωτα αλλιώς σε φάγανε.μήπως θα με χρησιμοποιήσει μέχρι θανάτου η κάθε ηγεσία για να παίζει και να πίνει φραπεδακι;
Κάνει μεγάλο λάθος. Χέστηκα.

Σ αυτή την κατάσταση μιλάμε αν πρέπει να στρατεύονται οι γυναίκες;

Πολύ γυναικοπροστασια έχει πέσει.
Κοίταξα το σύνταγμα της Ελλάδας και το νόμο περί στρατολογίας τον ελλήνων. Ρώτησα και ένα φιλαράκι που τελείωσε νομική.
Η στρατολογία των γυναικών είναι υποχρεωτική. Και όπως γράφει κάποιος άλλος εδώ μέσα είναι φυσικό να μην έχουν τις ίδιες δυνατότητες οι γκ……….ς με τους άντρες. Να τους βάλουν σε βοηθητικές υπηρεσίες. Γιατρινες,νοσηλευτριες,σκοπιες, τηλεφωνητριες,μεταφορες,δικαστικα οικονομικα,υπασπίστριες και τόσα άλλα.
Ο άντρας γιατρός θα πάει στη μάχη, η γυναίκα στο νοσοκομείο η στο ιατρείο της μονάδας. Όλες υποχρεωτικά να ξέρουν τη βασική εκπαίδευση. Όσες έιναι έγκυος ή έχουν μικρά παιδιά να υπηρετούν μετά και να παιρνει άδεια ο άντρας τους. Τώρα δεν υπάρχουν γυναίκες στο Στράτο μόνιμες; τι μ@@@@@@@@ια είναι αυτή;
Επιπλεον οι γυναίκες αξιοποιούν το χρόνο που δεν στρατεύονται για να πιάνουν δουλειά νωρίτερα.
Όχι ρε π….η μου; εγώ μαλκς είμαι επιτέλους; και πρέπει να ξεπληρώνω το χρόνο που υπηρέτησα για να αναγνωριστεί για τη σύνταξη που δεν θα βγω ποτέ;
Καλά ρε πάμε καλά; δίνω χρόνο από τη ζωή μου για να φυλάω τη πατρίδα δλδ όλους τους άλλους και η πατρίδα με @@@@@@@@ει; (δλδ όλοι οι άλλοι)
Ρε εδώ πέρα πληρώνω εισιτήρια, καραβια,αεροπλανα ένα φραπέ που θα πιω όταν έχω έξοδο και πάω και κοιμάμαι σε ξενοδοχείο κάπου κάπου να φύγω από τη βρώμα που υπάρχει μέσα και πληρώνω ακόμα και φαγητό από την καντίνα όταν είμαι μέσα γιατί το επίσημο φαΐ δεν τρώγεται και πρέπει να πληρώσω για να αναγνωρίσω τα χρόνια στράτευσής μου;
Ρε πάνε καλά αυτοί που τα νομοθετούν αυτά; εσείς που δεν είστε φαντάροι ή έισασταν τα στηρίζετε αυτά; θέλετε να σας υπερασπίσουμε η να σας κάνουμε κάτι άλλο;;;
Μιλάμε για ισότητα.
Ποια ισότητα;
Μη μας δουλεύετε χοντρά γιατί μας ξεκ……..ε και δεν είμαστε ηλίθιοι όπως νομίζουν πολλοί

Στρατιώτης (ΤΘ)

ΤΑΚΗΣ

Ανώνυμος 20 Ιουλίου 2010 στις 8:01:00 μ.μ. EEST  

1) Σωστή εκπαίδευση
2) Οικονομικές απαλλαγές
3) Σωστή εκμετάλευση των εφέδρων
4) Σωστή εκμετάλευση μονίμων
5) Απλά εφαρμογή και αναθεώρηση των στρατιωτικών νόμων και λειτουργίας αυτού.

Εγώ υπηρέτησα ώς δόκιμος και ήθελα να μείνω στον στρατό. Θα έμενα εάν δέν ήταν αυτό το μπάχαλο με τους βουνίσιους στομπάνους που πανε στρατό και νομίζουν πως είναι στρατηγοί. Δέν υπάρχει πειθαρχία και σεβασμός για τον θεσμό. Αλλιώς...εκεί θα ήμουν τώρα...

Tommygun 21 Ιουλίου 2010 στις 1:41:00 μ.μ. EEST  

Για σχεδιο καλο ακουγεται. Εγω τουλαχιστον που πηγα στρατο στα 26 μου, υπηρχαν φασεις που σωματικα κλαταρα (σαφης η ελλειψη καλης φυσικης καταστασης). Απο εκει και περα ομως, διακρινω μια απαξιωση στους ΕΜΘ, ΕΠΥ, ΕΠΟΠ, ΟΒΑ. Γιατι?

Επισης δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν μπορει να γινει ο στρατος ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ. Εαν ειναι θεμα οικονομικης φυσης η υπογεννητικοτητας, παω πασο. Αν οχι γιατι?

Αναφερθηκε καπου η Γερμανια οσον αφορα την μη καταργηση της θητειας.Με ολο τον σεβασμο, αλλα ηταν, το λιγοτερο , ατυχες παραδειγμα. Διοτι οι Γερμανοι καλουνται μεν να υπηρετησουν την θητεια τους, εχουν ομως το δικαιωμα να επιλεξουν την λεγομενη εναλλακτικη θητεια (Zivildienst) , οπου ουσιαστικα παρεχουν εθελοντικη εργασια σε νοσοκομεια και αλλα ιδρυματα. Η πλειοψηφια του στρατου ειναι επαγγελματικη. Επισης οι Γερμανοι θεωρουν ντροπη και ενδειξη ακροδεξιου πνευματος το να υπηρετησουν την κανονικη θητεια, παρολο που ειναι και πιο συντομη, λογω παρελθοντως.

Οσον αφορα την εκπαιδευση της εφεδρειας, ζητω προκαταβολικα συγγνωμη για το υφος μου αλλα: "μετα την απομακρυνση εκ του ταμειου ουδεν λαθος αναγνωριζεται"
Λυπαμαι, αλλα σε 17 μηνες θητειας πηγαν 100 δουλειες μου πισω.

Επισης καλο θα ηταν και στους κολπους του στρατου, οι απλοι κληρωτοι καθως και οι δοκιμοι να μην θεωρουνται εξ ορισμου μαλακες. Σε 17 μηνες θητειας ανεχτηκα απαραδεχτες συμπεριφορες απο μονιμα στελεχη, μονο και μονο επειδη ημουν ΔΕΑ. Θεωρω απαραιτητο γινουν καποιες διορθωσεις σε αυτο το επιπεδο.

Αλλιως οπως ελεγε και ενας φιλος μου λοχιας μεταξυ σοβαρου και αστειου:" τυχον πολεμος θα εχει δυο σκελη> 1. Εκκαθαριση αξιωματικων 2. Εμπλοκη με τον εχθρο."

Ανώνυμος 21 Ιουλίου 2010 στις 10:48:00 μ.μ. EEST  

με εξαιρετικό ενδιαφέρον διάβασα την εισήγηση της Ομάδος Ερεύνης υπό τον Αντιστράτηγο Δ. Δήμου τον οποίο έχω αρκετό καιρό να ακούσω!

Ελπίζω από καρδίας να είναι καλά στην υγεία του!

Συμφωνώ απόλυτα με τις εισηγήσεις.

Από τον Λαό για τον Λαό και για την Πατρίδα!

Η θητεία πρέπει να είναι καθολική και όσοι θέλουν να φθάσουν σε ανώτατα αξιώματα, οφείλουν να υπηρετήσουν κανονικά σαν έντιμοι Έλληνες!

Ας θυμηθούμε τι έγινε στο Μαντζικέρτ.

To Μαντζικέρτ δεν ήταν τίποτα άλλο από το αποκορύφωμα της ψευδαίσθησης:

- Από το 1057 ως το 1081 άλλαξαν πέντε αυτοκράτορες.
-οι μικροακτήμονες, η ραχοκοκαλιά και η πηγή άντλησης στρατιωτών, είχε εξαφανιστεί, καθώς είχαν μετατραπεί σε δουλοπάροικους
-η πάλη για το θρόνο ανάμεσα στις διάφορες μερίδες με φεουδαρχικούς πολέμους (εμφύλιους) ήταν το σύνηθες
-το εμπόριο είχε περάσει σε ξένους
-η παιδεία είχε λυγίσει υπό την θρησκευτική πίστη
-ο στρατός δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα συνονθύλευμα μισθοφόρων, σε ότι αυτό επιφέρει σε σκοπό ιδανικά συνοχή

Η αξία της επιβίωσης για τα χαμηλότερα στρώματα, η εξαφάνιση των μεσαίων και η ανέλιξη με τη συσσώρευση πλούτου ως αυτοσκοπός των ανωτέρων διέλυσε τη κοινωνική συνοχή.

Μια απλή επανάληψη λοιπόν, σήμερα, απλά δεν ξέρω αν οι βάρβαροι είναι πλέον εντός των τειχών και όχι ένας εξωτερικός εχθρός…

Με τιμή
Ευμένης ο Καρδιανός

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2010 στις 1:42:00 μ.μ. EEST  

ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΟΥ 1
Ως Έλληνας πολίτης – οπλίτης (έφεδρος αξιωματικός ΠΒ) και ευαίσθητος σε θέ-ματα άμυνας, δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά: α) Με το κυρίως θέμα και β) Με τα σχόλια που ακολουθούν, ως εξής:
Το κυρίως κείμενο αφορά την προτεινόμενη «Μεγάλη Στρατηγική Αναδιάταξη» των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, με την επιβεβλημένη πραγματοποίηση της οποίας συμφωνώ, αφού προηγουμένως διατυπωθεί και σχεδιασθεί ως «Επαναδιάτα-ξη» και εφαρμοσθεί από μηδενική βάση. Κι αυτό διότι με την ισχύουσα κατάσταση των ενόπλων μας δυνάμεων και με δεδομένες τις αντιλήψεις και τις πρακτικές των πολιτικών μας οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν – όπως για κάθε θέμα – τις τελικές αποφάσεις, έχω την αίσθηση ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα προηγηθούν, θα υπάρξουν – οι καθιερωμένες στην Ελλάδα – εκπτώσεις προς αποφυγήν πολιτικού κόστους και προς αλίευσιν ψήφων. Έτσι, το μόνο που θα επιτευχθεί, θα είναι ένα ακόμη μπάλωμα στο χιλιομπαλωμένο ένδυμα που ονομάζεται «Εθνική Άμυνα».
Απαιτείται – επιτέλους – μεγάλη σοβαρότητα στην επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν το «κρίσιμο πόστο» του υπουργού Εθνικής Άμυνας και όχι μόνον ………. Κάθε θέση υπουργού είναι κρίσιμη, αλλά σπανίως τοποθετείται υπουργός προερχόμε-νος από το χώρο που εποπτεύει το υπουργείο, ώστε να είναι άριστος γνώστης των αντικειμένων που αφορούν το υπουργείο του. Είδαμε διπλωμάτη υπουργό Υγείας, αστράτευτο υπουργό Εθνικής Άμυνας, είδαμε υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρη-σκευμάτων ο οποίος δεν είχε φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο, σε κανένα στάδιο της εκ-παίδευσής του, αλλά και υπουργό Πολιτισμού και (άνευ) Επιστημών ο οποίος είχε απαλλαγεί από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις με το γνωστό «τρελόχαρτο». Δη-λαδή, είχαμε υπουργό έναν ΤΡΕΛΟ με πιστοποιητικό.
Στην Κύπρο η στράτευση εφαρμόζεται στην ηλικία των δέκα οκτώ (18) ετών και διαρκεί είκοσι τέσσερις (24) μήνες, επειδή εκεί υπάρχει το πρόβλημα της εχθρικής εισβολής και της διαρκούς κατοχής μεγάλου τμήματος της Κυπριακής επικράτειας. Ανάλογη ανάγκη δεν υφίσταται για την Ελλάδα η οποία συνορεύει με τρεις (3) εν δυ-νάμει εχθρούς και έναν (1) περιστασιακό «φίλο» και εν υπνώσει εχθρό; Επί πλέον, ο νέος που στρατεύεται στα 18 του χρόνια, τελειώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στα 20. Θεωρείται ζημιωμένος; Όλη η ζωή είναι μπροστά του, εμπλουτισμένη με τις εμπειρίες και τη συνεπακόλουθη ωριμότητα που αποκομίζει από το Στρατό. (Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι στρατεύθηκαν και δεν είναι κακόβουλοι ή μαμά-κηδες, παραδέχονται ότι στο Στρατό «ανδρώθηκαν». Αλλά σήμερα το να είσαι άν-δρας είναι επιλήψιμο και ρατσιστικό, ενώ το να είσαι ομοφυλόφιλος, είναι αποδεκτό και πολύ σύντομα θα είναι επιβεβλημένο).
Εάν εφαρμοσθεί η στράτευση όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων (έστω και σε μη μάχιμες θέσεις) στα 18 και καταργηθούν οι απαλλαγές, θα έχει αντιμετωπισθεί επιτυ-χώς τόσο το πρόβλημα της υποεπάνδρωσης των μονάδων, όσο και μια σειρά άλλων προβλημάτων όπως η πραγματική ισότητα και ισονομία μεταξύ των δύο (2) φύλων.
Ταυτόχρονα με την επιβεβλημένη κατάργηση των απαλλαγών κρίνεται απαραίτη-τη και η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων. Τι σημαίνει «αντιρρησίας συνείδησης»; Όλοι οι άλλοι είναι ασυνείδητοι; Δεν αρκεί που σηκώνουν όλο το φορτίο που απο-φεύγουν οι άθλιοι, άχρηστοι λουφαδόροι, τους κακοχαρακτηρίζουμε κιόλας; Όσοι απαλλάσσονται από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις με το πρόσχημα κάποιας ανι-κανότητας, να στερούνται πολλών δικαιωμάτων, διότι με δική τους ευθύνη καθίσταν-ται υπολειπόμενοι των άλλων. Να αδυνατεί κάποιος που απαλλάσσεται με προβλήμα-τα όρασης να εξασφαλίσει άδεια οδηγού λεωφορείου και να σκοτώσει συνανθρώπους του ή κάποιος που δηλώνει «τρελός» να εκλεγεί Βουλευτής ή Δήμαρχος (έστω και απλός σύμβουλος) και να αποφασίζει για την τύχη των υπολοίπων.

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2010 στις 1:43:00 μ.μ. EEST  

ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΟΥ 1
Ως Έλληνας πολίτης – οπλίτης (έφεδρος αξιωματικός ΠΒ) και ευαίσθητος σε θέ-ματα άμυνας, δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά: α) Με το κυρίως θέμα και β) Με τα σχόλια που ακολουθούν, ως εξής:
Το κυρίως κείμενο αφορά την προτεινόμενη «Μεγάλη Στρατηγική Αναδιάταξη» των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, με την επιβεβλημένη πραγματοποίηση της οποίας συμφωνώ, αφού προηγουμένως διατυπωθεί και σχεδιασθεί ως «Επαναδιάτα-ξη» και εφαρμοσθεί από μηδενική βάση. Κι αυτό διότι με την ισχύουσα κατάσταση των ενόπλων μας δυνάμεων και με δεδομένες τις αντιλήψεις και τις πρακτικές των πολιτικών μας οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν – όπως για κάθε θέμα – τις τελικές αποφάσεις, έχω την αίσθηση ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα προηγηθούν, θα υπάρξουν – οι καθιερωμένες στην Ελλάδα – εκπτώσεις προς αποφυγήν πολιτικού κόστους και προς αλίευσιν ψήφων. Έτσι, το μόνο που θα επιτευχθεί, θα είναι ένα ακόμη μπάλωμα στο χιλιομπαλωμένο ένδυμα που ονομάζεται «Εθνική Άμυνα».
Απαιτείται – επιτέλους – μεγάλη σοβαρότητα στην επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν το «κρίσιμο πόστο» του υπουργού Εθνικής Άμυνας και όχι μόνον ………. Κάθε θέση υπουργού είναι κρίσιμη, αλλά σπανίως τοποθετείται υπουργός προερχόμε-νος από το χώρο που εποπτεύει το υπουργείο, ώστε να είναι άριστος γνώστης των αντικειμένων που αφορούν το υπουργείο του. Είδαμε διπλωμάτη υπουργό Υγείας, αστράτευτο υπουργό Εθνικής Άμυνας, είδαμε υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρη-σκευμάτων ο οποίος δεν είχε φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο, σε κανένα στάδιο της εκ-παίδευσής του, αλλά και υπουργό Πολιτισμού και (άνευ) Επιστημών ο οποίος είχε απαλλαγεί από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις με το γνωστό «τρελόχαρτο». Δη-λαδή, είχαμε υπουργό έναν ΤΡΕΛΟ με πιστοποιητικό.
Στην Κύπρο η στράτευση εφαρμόζεται στην ηλικία των δέκα οκτώ (18) ετών και διαρκεί είκοσι τέσσερις (24) μήνες, επειδή εκεί υπάρχει το πρόβλημα της εχθρικής εισβολής και της διαρκούς κατοχής μεγάλου τμήματος της Κυπριακής επικράτειας. Ανάλογη ανάγκη δεν υφίσταται για την Ελλάδα η οποία συνορεύει με τρεις (3) εν δυ-νάμει εχθρούς και έναν (1) περιστασιακό «φίλο» και εν υπνώσει εχθρό; Επί πλέον, ο νέος που στρατεύεται στα 18 του χρόνια, τελειώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στα 20. Θεωρείται ζημιωμένος; Όλη η ζωή είναι μπροστά του, εμπλουτισμένη με τις εμπειρίες και τη συνεπακόλουθη ωριμότητα που αποκομίζει από το Στρατό. (Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι στρατεύθηκαν και δεν είναι κακόβουλοι ή μαμά-κηδες, παραδέχονται ότι στο Στρατό «ανδρώθηκαν». Αλλά σήμερα το να είσαι άν-δρας είναι επιλήψιμο και ρατσιστικό, ενώ το να είσαι ομοφυλόφιλος, είναι αποδεκτό και πολύ σύντομα θα είναι επιβεβλημένο).

Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2010 στις 9:21:00 π.μ. EEST  

Ανώνυμος 17 Ιουνίου 2010 3:39:00 μ.μ. GMT+0300 EIΠΕ
"ο στρατιώτης έχει προσωπικά έξοδα θα μπορούσε λοιπόν το ΥΠΕΘΑ να δείνει ένα επίδομα πχ350-400Ευρώ το μήνα στον καθένα(πολλές οικογένειες έχουν πρόβλημα κατα την διάρκεια της θητείας του γιου τους)με τυτόχρονη καταβολή συντάξιμων ενσήμων στο ΙΚΑ(δεν μιλάω για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αφού ούτως ή αλλιώς τον καλύπτουν οι ΕΕΔ).έτσι αν και πολλοί θα διαφωνήσουν νομίζω ότι ο 18άρης θα αισθάνεται ότι αφού απολύθυκε αφενώς πρόσφεραι στην πατρίδα αφετέρου κι η πατρίδα κάτι του πρόσφεραι και αυτή!"

ΦΙΛΕ ΜΟΥ
Ο ΑΜΙΣΘΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΜΟΝΑΔΑΣ (ΦΑΓΗΤΟ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ-ΣΙΝΕΜΑ-ΚΑΦΕ-ΒΙΒΛΙΟ-ΕΝΔΥΣΗ-ΥΠΟΔΗΣΗ-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΛΠ. ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΘΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΙ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΣΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ). ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.
ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ.
ΑΡΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ-ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ -ΑΦΑΛΙΣΤΙΚΗ -ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ-ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, ΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΥΠΟΥ Α Η ΑΛΛΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Ανώνυμος 4 Αυγούστου 2010 στις 6:47:00 μ.μ. EEST  

Ωραία τα άρθα και τα παπατζιλίκια και οι υπολογισμοί και όλα τον κακομοίρη που δεν έχει να φάει και έχει τον γιό του στρατιώτη με 8,5 ευρώ τον μήνα τον ρωτήσατε αν μπορεί να ανταπεξέλθει;Και τα εξοδα που θα έχει ο στρατιώτης τι λέμε τώρα δώσε του το όπλο εσύ κύριε αρθρογράφε και βάλε και την υπογραφή σου οτι δεν θα φρικάρει και δεν θα τα τινάξει τα μυαλά του στον αέρα για να ηρεμήσει ρε ξυπνήστεεεεεε αλλα δεν έχετε μου φένεται πιάσει το νόημα όλα νομίζουμε οτι είναι τέλεια στην ζωή δεν είναι όμως...κοίτα γύρω σου κοίτα μπροστά σου το μόνο που θα δείς είναι λαμόγια που τρελαίνονται για το εύκολο χρήμα και αναζητούν την καλοπέραση στις πλάτες κάποιων άλλων αυτοί είμαστε δεν αλλάζουμε μια ζωή στην λαμογιά πρώτη και στην δουλειά τελευταίοι και δεν εννοώ δουλειά γραφείου αυτή την δουλειά τον ποιό χαζό άνθρωπο στον κόσμο να βάλεις σε ένα γραφείο και τον μάθεις να κάνει κάτι θα στο κάνει...για πήγαινε πιάσε καμιά βαριά και άσε τον μανικιούρ και τον φραπέ για πήγαινε να σε δώ...κανείς δεν πάει γιατί ο έλληνας αν δεν είναι γιατρός δικηγόρος η πολιτικός δεν είναι κατι στην κοινωνία ΟΤΙ ΣΑΣ ΤΑΙΖΟΥΝΕ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΖΩΗ ΘΑ ΤΡΩΤΕ...ΕΛΛΗΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ...Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΜΑΘΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΠΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΑΒΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑΚΑ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΑΤΕ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΚΟΠΡΙΤΗ ΕΛΛΗΝΑ ΞΥΠΝΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΕ ΦΤΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΒΡΕΧΕΙ...

Ανώνυμος 22 Αυγούστου 2010 στις 8:18:00 μ.μ. EEST  

Είναι προφανές ότι ο συντάκτης του άρθρου αγνοεί ή δεν τον ενδιαφέρουν οι συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει ο Έλληνας φαντάρος. Δηλαδή να αναλάβει το ρόλο του αγγαράνθρωπου και του σκοπάνθρωπου σε κάποια "μαύρη" μονάδα στην άκρη της χώρας. Η άμυνα της χώρας δεν εξασφαλίζεται με πολύμηνη θητεία ούτε με λογικές του τύπου "εφ' όπλου λόγχη", αλλά αφενός με επαγγελματίες που έχουν τη διάθεση και τις γνώσεις να οργανώσουν το στρατό και αφετέρου με την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού που εξυπηρετεί επιχειρησιακές ανάγκες και όχι πολιτικά παιχνίδια. Τα υπόλοιπα σενάρια και προτάσεις όπως αυτές του παραπάνω άρθρου, αποτελούν ονειρώξεις στρατολάγνων απόστρατων...

Ανώνυμος 1 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:59:00 μ.μ. EEST  

λοιπόν καταρχήν καλησπέρα σας... δεν ξέρω πόσοι από εσάς που σχολιάζετε έχετε πάει στον στρατό αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως τα λέτε... καταρχήν ο αρχικός μισθός ενός ΕΠ.ΟΠ. δεν είναι 1300 ευρώ αλλά 920... Καιτο τα λεφτά αυτά δεν τα δίνει όλα η Ελλάδα αλλά είναι πρόγραμμα της Ε.Ε. για όσους δεν το ξέρουν... δεν υπάρχουν έφεδροι δυστυχός με αποτέλεσμα κάποιοι να κάνουν 8 και 9 υπηρεσίες... έξω από τον χορό καλά χορευεις.. αλλά ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.... από τους 10 έφεδρους που έρχοντε οι 3 είναι ι3 και πάνω και οι άλλοι είναι παιδιά μεσω τηλεφώνου... και μην ξεχνατε η γεννιά που μπαίνει τώρα στον στρατό δεν έχει καμία σχέση με την γεννιά του 1999... οι μισοί μαμόθρευτα είναι και όλη μερα πέρνουν τηλ στα λεγώμενα βίσματα για να μην κάνουν υπηρεσία και να βγουν εξωδούχοι... Οι ΕΠ.ΟΠ. είναι που κάνουν όλες τις ασκήσεις που ξέρουν όλα τα όπλα και οχήματα του στρατού... Λοιπόν ποιός η πόσοι απο τους έφεδρους θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τους ΕΠ.ΟΠ.??? Εξάλου είναι επάγγελμα που δίνει δουλεία σε πολλούς χιλιάδες νέους!!Μην ξεχνάτε ότι τουλάχιστον οι ΕΠ.ΟΠ. αξίζουν σε σχέση με κάτι άλλους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που πέρνουν 2 και 3 χιλιάρικα με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας με τους στρατωτικούς!! οι πιο κακοπληρωμένοι είναι οι στρατιωτικοί... 15 χρόνια υπηρεσίας αξιωματικός παίρνει περίπου 1600 με 1800 εάν είναι παντρεμένος με παιδί. Γι αυτο ας κοιτάξουμε και σε άλλους κλάδους του δημοσίου που τρώνε τα λεφτά με το τσουβάλι.

Ανώνυμος 2 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7:29:00 μ.μ. EEST  

Είμαι ο Ανώνυμος της 22ας Αυγούστου και θα πω την άποψή μου σχετικά με τους ΕΠ.ΟΠ. όπως τους έζησα σε μονάδα του Έβρου πριν από 3 χρόνια. Οι περισσότεροι είχαν τελειώσει το Λύκειο, ένας δεν ήξερε να γράφει (!), δεν γνώριζαν βασικά πράγματα της ειδικότητάς τους όπως αποδείχτηκε σε ερωτήσεις του διοικητή σε επιθεωρήσεις, για να περάσει η ώρα λούφαραν στο θάλαμο. Αλλά είχαν πλήρη νοοτροπία μόνιμου, ενώ δεν ήταν και έχωναν τους έφεδρους σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα, λίγο πριν την αλλαγή του παλιού διοικητή, δεν πήγαιναν να αλλάξουν τους φαντάρους στις σκοπιές! Άρνηση εκτέλεσης υπηρεσίας, πώς σας φαίνεται; Για τα προσόντα τους, η εργασιακή ασφάλεια, η περίθαλψη και οι αποδοχές που τους προσφέρει ο στρατός, θεωρώ ότι είναι ο πρώτος λαχνός του λαχείου. Για αυτό, λίγη ταπεινοφροσύνη δεν βλάπτει. Δεν έχω πρόθεση να προσβάλω κανέναν, αλλά η συνύπαρξη ΕΠ.ΟΠ. και κληρωτών οδήγησε σε ένα στρατό δύο ταχυτήτων με πολύ χειρότερες συνθήκες για τους κληρωτούς. Και η πολιτική ηγεσία, για να χαϊδέψει τα αυτιά των ΕΠ.ΟΠ., βγάζει από τα ΛΥΒ έφεδρους δεκανείς αντί για λοχίες!

Ελεύθερη Ψυχή 8 Σεπτεμβρίου 2010 στις 10:18:00 μ.μ. EEST  

Είμαι τις ίδιας άποψης με τον ανώνυμο της 22.08 σε ότι αφορά τους ΕΠΟΠ και τον 'Εβρο (ήμουν εκεί πριν 6 μήνες). Είδα την 9η σειρά να εκπαιδεύεται στην Αυλώνα και τους ξέρω από πρώτο χέρι. Και για να απαντήσω στο σχόλιο της 1ης Σεπ (που λέει πολλά σωστά) θα έλεγα το εξής: αν οι κληρωτοί είχαμε την ίδια εκπαίδευση με τους ΕΠΟΠ (πόσες ΕΣΣΟ εδώ και χρόνια ονειρεύονται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ εκπαίδευση;;;) θα ήμασταν το ίδιο καλοί, αν όχι καλύτεροι.. Βάλτε έναν μηχανικό πολυτεχνείου στο ΛΕΟ να δείτε πως θα το μάθει!
Και για να απαντήσω σε όσους θέλουν μία μακροχρόνια θητεία για λόγους εκπαιδεύσεως, νομίζω ότι 3μήνες είναι υπερ αρκετοί, και μην ακούτε τους ΕΠΟΠ που σας λένε ότι χρειάζονται 3χρόνια για να δικαιολογήσουν τον μισθό τους!
Οι Ανθυπίλαρχοι μου μου'λεγαν ΄΄δεν χρειάζεται να σας μάθουμε τίποτα, στον πόλεμο θα τα μάθετε πιο γρήγορα!΄΄

Ανώνυμος 9 Σεπτεμβρίου 2010 στις 1:32:00 μ.μ. EEST  

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω αν πρέπει να γίνει η θητεία 18 μήνες, συμφωνώ απολύτως όμως ότι πρέπει να είναι στα 18. Δυστυχώς δεν αναφέρετε καθόλου στο άρθρο σας έναν βασικό παράγοντα, την ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Υπηρέτησα 12μηνο σε Μονάδα Ειδικών Δυνάμεων αλλά όσο και να θέλουμε να υπερηφανευόμαστε για το άξιόμαχο κλπ, θεωρώ ότι λίγα ήταν τα πράγματα που έμαθα. Αν είναι να αυξηθεί η θητεία για να κάνουμε περισσότερες δουλειές (βαψίματα, αγγαρείες. γόπινγκ κλπ) τότε ας μείνει όπως είναι. Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ είναι που μας λείπει, όχι η ποσότητα. Επίσης θα υπάρχει ίση μεταχείριση στη θητεία? Γιατί κάποιοι να υπηρετούν Αεροπορία & Ναυτικό χωρίς πρακτικά να φεύγουν καθόλου από το σπίτι τους, κι άλλοι να μετακινούνται στον Έβρο και στα νησιά? Επίσης ας μην απαξιώνουμε τελείως τους ΕΠΟΠ, ΕΜΘ κλπ. Συνάντησα πολλούς στη θητεία μου οι οποίοι σίγουρα δεν ήταν χειρότεροι από κάποιους καραβανάδες οι οποίοι είχαν αποφοιτήσει από παραγωγικές σχολές. Η γνώμη μου είναι: Στράτευση στα 18, μικρής διάρκειας (π.χ 6 μήνες) για άντρες & γυναίκες με ΣΩΣΤΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Ανώνυμος 22 Οκτωβρίου 2010 στις 4:33:00 π.μ. EEST  

παντως εγω στην μοναδα μου θα ηθελα δεκα καλους εποπ παρα εκατο αδιαφορους στρατιωτες.τα οικονομικα μεγεθοι του αρθρου ειναι πληρως αναξιοπιστα.στο κοστος καθε στρατιωτη συμπεριλαμβανεται και ο ιματισμος η μεταφορα κτλπ.τελος αυτο το παραμυθι με την εκπαιδευση να τελειωνει.σε αδιαφορους στρατιωτες δεν μπορεις να μαθεις τιποτα.αλλη παντως προς τιμη τους μας βοηθανε με τις γνωσεις τους.

Ανώνυμος 11 Νοεμβρίου 2010 στις 1:58:00 π.μ. EET  

Σχολιαστής 28 Ιουνίου 2010 8:08:00 π.μ. GMT+03:00
"Εμάς τι μας ενδιαφέρει αυτού του τύπου η "Ελλάδα" όταν μας αδικεί με τέτοιο κυνικό τρόπο;"

Συγχαρητήρια..αν σκεφτονταν ολοι ετσι ειμαι σίγουρος ότι θα είχαμε "λύσει" το πρόβλημα της θητείας μόνιμα -και εμείς και οι Τούρκοι-.. και εις ανώτερα..

Αγαπητέ φίλε που σπεύδεις να καταδικάσεις την άποψή μου απαντώ
1. ότι είμαι φιλόπατρις

2. τη λέξη Ελλάδα την έβαλα εντός εισαγωγικών εννοώντας αυτούς που κυβερνούν και παρανομούν ταυτοχρόνως ως προς το συγκεκριμένο θέμα.Γι αυτό είπα ""Ελλάδα" αυτού του τύπου".

3.Είναι σαφές από τη συνταγματική και στρατολογική νομοθεσία ότι το κράτος παρανομεί εις βάρος των κληρωτών και υπέρ των γυναικών.

4. ειναι σαφές ότι ουτε η δικαστική εξουσία (ΣτΕ,άρειος πάγος), ούτε η στρατιωτική ηγεσία, ούτε συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.α. φορείς, επιλαμβάνονται του θέματος.

5. είναι σαφές ότι ούτε ο ελληνικός λαός έχει ουσιαστικά διαμαρτυρηθεί για τη σχετική ανισότητα.

6. είναι σαφές ότι βλάπτονται τα εθνικά συμφέροντα, προσβάλλονται εργασιακά δικαιώματα, η προσωπικότητα, τα επαγγελματικά δικαιώματα των ανδρών κληρωτών

7. βλάπτεται η ψυχολογία τους και αισθάνονται τη στράτευση ως αγγαρεία διότι δεν έχουν ανταποδοτικό όφελος για την ασφάλεια που παρέχουν ενώ θα έπρεπε να έχουν

8......

9......

10. υπάρχει σωρεία επιχειρημάτων από νομικής, ηθικής, κοινωνικής,οικονομικής,εθνικής πλευράς τα οποία είναι απολύτως βάσιμα και δεν ειναι εφικτό να παρατεθούν εδώ.

Για τους ανωτέρω λόγους συνεπάγεται ότι το ελληνικό κράτος εκπροσωπούμενο από τον εκάστοτε υπουργό εθνικής άμυνας και τον πρωθυπουργό, παρανομεί και προσβάλλει όλους ανεξαιρέτως τους κληρωτούς άνδρες.

Η διαφύλαξη του συντάγματος ανατίθεται τελικά στον ελληνικό λαό.
Επομένως το ειρωνικό σχόλιο σου είναι αβάσιμο, προσβλητικό, αν είσαι κληρωτός παραλογως στρέφεσαι και κατά του εαυτού σου και βεβαίως συμβάλλει σέ όλα τα ανωτέρω αρνητικά.
Οσον αφορά τους τούρκους κατά τα σχετικά που αναφέρεις είναι έλασσον το θέμα όπως το θέτεις.Δεν είναι δυνατόν να υπερασπιστεί ένας λαός από ένα στράτευμα το οποίο αδικείται.

το μείζον είναι να αντιμετωπιστεί ο τουρκος και ο οποιοσδήποτε εξωτερικός εχθρός σε ειρήνη ή σε πόλεμο με κριτήρια που εμπεδώνουν στο λαό και στο στρατό αίσθημα φιλοπατρίας, ασφάλειας καικονωνικής δικαιοσύνης.Η κάθε υπηρεσία- και εν προκειμένω πρόκειται για ύψιστη υπηρεσία- ειναι αδήριτη ανάγκη να αναγνωρίζεται και να αμοίβεται αναλόγως.
τότε διασφαλίζεται ένας βασικός παράγοντας ασφάλειας αλλά και νίκης σε πόλεμο.
Η συνοχή του πληθυσμού έναντι εσωτερικών κραδασμών.

Γιάννης-δικηγόρος

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2011 στις 5:35:00 π.μ. EEST  

ΡΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΒΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΔΕΡΦΕΣ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΘΑ ΘΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΣΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 18ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΡΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΘΕΡΜΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΡΑ 18ΜΗΝΕΣ ΣΤΑ 18 ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2011 στις 12:50:00 μ.μ. EEST  

Δεν κατάλαβα! Γιατί πρέπει να γίνει στράτευση στα 18 και θητεία 18 μήνες για να βελτιωθεί η επάνδρωση; Ας το πάρουμε απο την άλλη μεριά. Κατάργηση της θητείας, κλείσιμο των μισών στρατοπέδων και απόλυση των μισών στρατιωτικών. Έτσι θα έχουμε ένα ευέλικτο, σύγχρονο και πιο μάχιμο στρατό όπως όλο το ΝΑΤΟ. Όλα αυτά στην περίπτωση που πραγματικά σας ενδιαφέρει η μαχημότητα και η επάνδρωση και όχι απλά να διατηρηθούν οι τόσες χιλιάδες αργόμισθοι στρατιωτικοί που δεν προσφέρουν τίποτα στην άμυνα της χώρας.

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2011 στις 1:04:00 μ.μ. EEST  

Δεν διευκρινίζει ο αρθρογράφος αν αυτό το σχέδιο αφορά και τους στρατιωτικούς. Αν υπήρχε στράτευση στα 18 λογικό δεν θα ήταν και οι στρατιωτικοί πρώτα να υπηρετούσαν τη θητεία τους και μετά να έμπαιναν στις σχολές τους;

Ανώνυμος 22 Ιουλίου 2011 στις 3:39:00 μ.μ. EEST  

@22 Ιουλίου 2011 5:35:00 π.μ. GMT+03:00

Ρε φίλε, πού το είδες ότι ισχύει 18 μήνες στα 18 σε όλες τις χώρες; Άσε το επιχείρημα περί βιασμού! Φαίνεται ότι το φοβάσαι πολύ! Ήμαρτον, τι άλλο θα διαβάσουμε!!!

Οδυσσέας 22 Ιουλίου 2011 στις 4:34:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 12:50:00. Γράφεις:
Κατάργηση της θητείας, κλείσιμο των μισών στρατοπέδων και απόλυση των μισών στρατιωτικών. Έτσι θα έχουμε ένα ευέλικτο, σύγχρονο και πιο μάχιμο στρατό όπως όλο το ΝΑΤΟ.
Καταπληκτική ιδέα! Και έτσι να μειώσουμε το στρατό από 80.000 σε 20.000, ενώ οι Τούρκοι θα έχουν σταθερά 400.000. Μπράβο βρε σαϊνι! Έχει κι άλλα έξυπνα παιδιά σαν και σένα η μάνα σου;

Ανώνυμος 23 Ιουλίου 2011 στις 12:10:00 π.μ. EEST  

ναι, γιατι αν θελησουν να μπουκάρουν οι αγγαρειομάχο-σκοπετάνθρωποι-αφάνταροι θα τους σταματήσουν, ε;
Το έχουμε πει 1 χιλιάδες φορές, η θητεία είναι μόνο για τα σουβλατζίδικα και τις παρελάσεις, τίποτα άλλο.

Οδυσσέας 23 Ιουλίου 2011 στις 2:12:00 π.μ. EEST  

80.000 εκπαιδευμένοι στρατιώτες θα τους σταματήσουν, μαζί με την πολλαπλάσια εκπαιδευμένη εφεδρεία.
80.000 αγγαρειομάχοι δε θα τους σταματήσουν, όπως δε θα τους σταματήσουν ούτε 20.0000 επαγγελματίες.
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, κι εσύ μαζί. Μάχιμες μονάδες υπάρχουν, και τις ξέρουμε όλοι. Όποιος θέλει να λουφάρει ας μην επικαλείται τη δήθεν ματαιότητα της θητείας.

Ανώνυμος 24 Ιουλίου 2011 στις 5:57:00 μ.μ. EEST  

@ To anonymos 22/7/2011 3:39 mm
Since you are wondering what else to read I strongly suggest the Black Book by Giannis Kapsis (Livanis publications).With 13,85 euro you will learn enough to change your current belief.

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:41:00 μ.μ. EEST  

Δεν έχω υπηρετήσει ακόμη αλλά ασχολούμαι με την άμυνα.
Για το θέμα της θητείας έχω διαβάσει και ακούσει αρκετές και διαφορετικές απόψεις και πιστεύω ότι μια μέση λύση θα ήταν η καλύτερη. Εξηγούμαι:
Υποχρεωτική στράτευση στα 18 διότι μετά λόγω της φοιτητικής ιδιότητας οι περισσότεροι εμποτίζονται με τα αρνητικά στερεότυπα για τη θητεία (σε υπερθετικό βαθμό).
Μικρή αύξηση του χρόνου θητείας στους 12-14 μήνες με δραστική βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Για παράδειγμα σε περίπτωση 12 μηνών θα μπορούσε ο πρώτος μήνας να είναι για προσαρμογή και μάθηση των κανόνων. Μετά έχουμε 1 μήνα εξάσκηση στην ατομική τακτική και χρήση ατομικού οπλισμού(βολές σε διάφορες θέσεις και αποστάσεις)μέχρι την επίτευξη ορισμένων(υψηλών)στάνταρ. 1 μήνας σε εξάσκιση και τακτική κίνηση ομάδος,διμοιρίας(πάλι με στάνταρ).1μήνας εκπαίδευση ειδικότητας,2 μήνες συνεκπαίδευση με τεθωρακισμένα,ελικότερα και πυροβολικό(κλήσεις υποστήριξης) και τέλος τους υπόλοιπους 6 μήνες υπηρεσία σε παραμεθόρια μονάδα 1ης γραμμής με συμμετοχή σε ΤΑΜΣ όλων των κλιμάκων. Η εκπαίδευση θα παρέχεται από μονάδες οργανικά ενταγμένες στους εκάστωτε τοπικούς σχηματισμούς και στις περιοχές δράσης αυτών ώστε οι φαντάροι να εξοικοιώνονται με τους χώρους πού ίσως κληθούν να επιχειρίσουν. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τη χορήγηση νέων και καλύτερης ποιότητας υλικών καθώς και με ορισμένες ανταμοιβές(ηθικές και μή) για όσους εκπληρούν σωστά τις υποχρεώσεις τους{όπως να επιδεικνύουν ιδαίτερο ζήλο προς εκμάθηση νέων αντικειμένων στην εκπαίδευσή τους}(εννοείται μηδενικού κόστους για την υπηρεσία),αν ό μη γένοιτο γίνει τίποτα αντί για 80000 αγγαρειομάχους θα παρατάσσονταν για μάχη 80000 στρατιώτες-μαχητές με υψηλό ηθικό και οι οποίοι δεν θα αισθάνονται και ότι ο χρόνος της θητείας τους πήγε στράφι. Πείτε με ιδεαλιστή αλλά πιστεύω πως μια τέτοια προσέγγιση είναι και ρεαλιστική και εφαρμόσιμη.
Επίσης είμαι υπέρ της χρησιμοποίησης των γυναικών(αν ποτέ στρατευθούν κι αυτές)σε βοηθητικές εργασίες προκειμένου να εξοικονομηθούν άνδρες για τα μάχιμα πόστα.

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2011 στις 11:47:00 π.μ. EEST  

@16 Σεπτεμβρίου 2011 11:41:00 μ.μ. GMT+03:00

Και άλλοι τα έλεγαν αυτά πριν υπηρετήσουν, μετά υπηρέτησαν και άλλαξαν γνώμη. Θα καταλάβεις σε τι χώρα ζεις όταν ο ΕΠΟΠ που θα πρέπει να σε αλλάξει στη σκοπιά δε θα έρχεται...

Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2011 στις 6:48:00 μ.μ. EEST  

1ον δεν νομίζω πως ο στρατός θα αναλώνει και θα πληρώνει τους ΕΠΟΠ για να κάνουν σκοπιές, οι κληρωτοί έρχονται φθηνότεροι.
2ον ο στρατός δομείται πάνω σε συγκεκριμένους κανόνες που οφείλει να τους ακολουθεί τόσο ο κληρωτός όσο και ο επαγγελματίας. Οι ποινές για παραμέλιση καθήκοντος θα πρέπει να ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως. Διαφορετικά(αν και παραδέχομαι πως δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα)οι λειτουργίες του θα καταντήσουν όπως ακριβώς η καθημερινή κοινωνική ζωή και θα τον οδηγήσουν όπου οδήγησε τη χώρα η αναξιοκρατία, η διαφθορά και η μή τήρηση των νόμων.
3ον ΘΑ έπρεπε να πρέχεται σε κάθε περίπτωση στρατιωτική παιδεία σε κάθε ένστολο από τη στιγμή της κατάταξής του. Να μάθουν όλοι να αντιμετωπίζουν τους συστρατιώτες τους ως ίσους(στα πλαίσια της ιεραρχίας πάντοτε)στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Αυτό θα βοηθήσει πιστεύω και στην ευκολότερη εμπέδωση πειθαρχίας.
4ον καλό μεν που στιλιτεύουμε όλοι τα προβλήματα του συστήματος. Δεν θα έπρεπε όμως και κινηθούμε επιτέλους προς την κατεύθυνση της επίλυσής τους; Θέληση να υπάρχει(κυρίως στα ανώτερα κλιμάκια) για την προώθηση ορισμένων μεταρυθμίσεων και την αυστηρότερη εφαρμογή των απαραίτητων ελένχων, και τα φαινόμενα αυτά αν δεν εκλείψουν, τουλάχιστον θα περιοριστούν σημαντικά.

Tzen323 17 Οκτωβρίου 2011 στις 6:20:00 π.μ. EEST  

18 months is nothing , time flies without realizing it, your country needs you no just to be trained but to be available and ready to go when something happens !!!

Ανώνυμος 17 Οκτωβρίου 2011 στις 11:58:00 π.μ. EEST  

yankee go home....

Μυθος 25 Οκτωβρίου 2011 στις 9:09:00 μ.μ. EEST  

Αν και δεν διαβασα ολο το αρθρο σταματησα λιγο μετα τα μισθολογια που γραφεις γιατι πραγματικα ενοχληθηκα.Καταρχην να αρχισω με τις ειδικοτητες που αναφερεις.Τα αρματα θα τα χειριζονται στρατιωτες?Τα πανζερ?Τα βαρεως τυπου οχηματα του μηχανικου?Τα οσακ?Και Και Και?Σιγουρα εχεις επαφη με το στρατο?Δεν θα μπω σε διαδικασια να μιλησω και να γραψω για τους σημερινους εφεδρους οι ποιο πολλοι ειναι αναξιοι λογου.2 Σε προκαλω και εσενα και την στρατιωτικη ηγεσια ας δωσουν 2 μερες ρεπο σε ολους τους Εμθ και ΕπΟπ και ας πανε να ξεκινησουν να κανουν εναν απλο πελεκυ φαση 1 δε μιλαω να βγουνε ασκηση ενα απλο συνεγερμο.Η απλα να κανουν τη δουλεια την καθημερινη που κανουν οι εθελοντες να δουμε τη θα κουνηθει.
3.Οποτε θελεις σου στελνω το 1 φυλλο μισθοδοσιας που πηρα οταν μπηκα στο στρατο να συγκρινουμε και να δουμε αν ειναι ετσι οπως τα λες.Γιατι απλα αυτα που γραφεις ειναι αναληθεις.

ΑΧΕΡΩΝ 27 Οκτωβρίου 2011 στις 2:21:00 π.μ. EEST  

@25-10 9:09
Δυστυχὼς οι σημερινοὶ κληρωτοὶ δεν εὶναι του ιδὶου επιπὲδου με τους πατὲρες τους,δλδ την δικὴ μου γενιὰ,αυτὸ ὸμως δεν οφεὶλεται στην ποιὸτητα τους καθευτὴ,αλλὰ στην μαλθακοποὶηση που ὲχουν υποστεὶ απὸ την κυρὶαρχη λελεδοκουλτοὺρα,και εν μὲρει και απὸ το σπὶτι.Εὶμαι βὲβαιος ὸτι ὲνα ταρακοὺνημα θα ξυπνὴσει τον τσολιὰ μὲσα τους,αρκεὶ βὲβαια αυτὸ να γὶνει εγκαὶρως,και ὸχι ὸταν θα τρὲχουμε με την ψυχὴ στο στὸμα.

Ανώνυμος 27 Οκτωβρίου 2011 στις 4:14:00 π.μ. EEST  

@μυθος,

οι κληρωτοί ειναι αναξιοι λόγου αλλα απο μέσα σας παρακαλάτε μην τύχει και σας τους κόψουνε…

@Αχέρων
ο στρατός δεν χρειάζεται τσολιάδες, αγγαρειομάχους χρειάζεται.

Ανώνυμος 30 Απριλίου 2012 στις 3:42:00 μ.μ. EEST  

Απλά πράγματα αγαπητοί:

18μηνο για καλύτερη επάνδρωση - οπότε τέρμα οι σκοπάνθρωποι - και εντατική εκπαίδευση - θα πολεμήσουμε όπως θα εκπαιδευτούμε. Θα πρέπει να έχουμε άρτια κατάρτιση, να μπορούμε να χειριστούμε τα πάντα από σφεντόνα έως πυροβόλο γιατί απλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε τους φαντάρους μας σαν τροφή για τα κανόνια (αυτή είναι γνωστή ανατολίτικη τακτική που την χρησιμοποιεί κατά κόρον η ΤΗΚ μπας και πιάσει καμμιά ουρά δικού μας. Χώρια που οι εξ ανατολών γείτονες έχουν πλήθος αναλώσιμους στρατιώτες κουρδικής φυσικά καταγωγής και όχι μόνον που θα τους ξεφορτωθούν ευχαρίστως).

Ανώνυμος 6 Οκτωβρίου 2012 στις 7:46:00 μ.μ. EEST  

@ Μύθος

Στην ΕΛΔΥΚ που υπηρέτησα δεν είχαμε ΕΠΟΠ. Ο εφεδρος Δνέας και Λχίας (εγώ έκανα αρχιφύλακας φρουράς, υπαξιωματικός πύλης, ΒΑΥΔΜ, επιλοχίας λόχου, συμμετείχα ως εκπαιδευτής στην εκπαίδευση των νέων σειρών, επικεφαλής ομάδας ΤΑΕ σε συναγερμό, και φυσικά Λοχίας Υπηρεσίας, Δνέας αλλαγής) και οι στρατιώτες κάνανε σχεδόν όσα κάνει ένας ΕΠΟΠ στην Ελλάδα, και παραπάνω. Και οι πολυβολητές και οι ΟΔΕΡΠΑδες και οι οδηγοί και οι του τεχνικού-μηχανικού, όλοι! Οι μονάδες λειτουργούσαν άψογα και όχι 1, αλλά 10 ασκήσεις κόκκινου συναγερμού βγάλαμε την περίοδο της κρίσης για τις γεωτρήσεις πέρυσι. Π Καλά εκπαιδευμένοι στρατιώτες, με ευθύνες και όχι ΚΨΜ όλη μέρα είναι ικανοί να ανταποκριθούν στα πάντα. Ο έφεδρος της ΕΛΔΥΚ είναι αυτό που έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι ο εφεδρος στην Ελλάδα...

NF 7 Οκτωβρίου 2012 στις 8:31:00 π.μ. EEST  

Ανωνυμε εχεις δικαιο. Η ΕΛΔΥΚ είναι μια εξαιρετικη στρατιωτική δύναμη, αποτελούμενη αποκλειστικά από κληρωτους στρατευσιμους οπλιτες. Έτσι επρεπε να ειναι ολος ο Στρατος.

Λησμονεις ομως κατι σημαντικο. Οι στρατευσιμοι που πανε ΕΛΔΥΚ είναι εθελοντες, 100 % υγιεις και επιλεγονται.
Προβληματικοι, απειθαρχοι, βυσματιες, δεν πανε στην ΕΛΔΥΚ.
Οποιος παει ΕΛΔΥΚ ξερει οτι θα εχει μισθο και καλες συνθηκες διαβιωσης, αλλα θα ιδρωσει. Συνεπως η ΕΛΔΥΚ εχει καλυτερο ανθρωπινο υλικο απο τον υπολοιπο Στρατο.

Παντως η ΕΛΔΥΚ ειναι απόδειξη οτι δε χρειαζονται τιποτα βαθειες μεταρρυθμισεις για να εχουμε καλο Στρατο. Χρειαζεται μονο βουληση, περισσοτερη προσπαθεια και πειθαρχια.

Ανώνυμος 7 Οκτωβρίου 2012 στις 11:37:00 μ.μ. EEST  

Ό,τι και να ισχύσει , να ισχύσει για ΟΛΟΥΣ, και για όσους πρόκειται να φοιτήσουν σε παραγωγικές σχολές του στρατού και της αστυναμίας κλπ...Γιατί να εξαιρούνται; Είναι τόσο αντισυνταγματικό, όσο και ότι οι γυναίκες εξαιρούνται πλήρως οποιασδήποτε θητείας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP